Städa kök

Blogg

Så genomför du en bra trappstädning

25 okt 2018

Många gånger är det en bostadsrstädningättsförening eller en fastighetsägare som beställer in en trappstädning från en firma. Det är dock inte ovanligt om att exempelvis bostadsrättsinnehavare i en liten förening och fastighet turas om med att sköta trappstädningen, eftersom att det sänker de fasta kostnaderna. En bra trappstädning behöver inte vara särskilt dyrt att anlita – men ibland kan det faktiskt löna sig att göra den själv.

Så hur gör man egentligen? Till att börja med kan man påtala att ett trapphus som inte är välstädat ger ett ganska dåligt intryck av fastigheten, oavsett hur fräsch den är i övrigt. Även om den byggdes för bara något år sedan kommer den att se sliten ut om en trappstädning aldrig har gjorts. Något annat att ta i beaktning är ett smutsigt trapphus inte är särskilt trevligt för någon som har allergi mot damm.

Slarva inte med entrémattorna

Stora entrémattor är ofta det som samlar upp mest damm, smuts och annat som man helst inte vill ha i trapphuset. Det går givetvis att dammsuga dem med en grövre dammsugare, men det bästa är om man har vatten och ett lämpligt rengöringsmedel, samt att man har möjlighet att låta dem hänga på tork innan de läggs ned på golvet igen.

Ta alla utrymmen

I riktigt stora trapphus och på större ytor, kan städföretag ha maskiner till sin hjälp. Det här är dock sällan fallet hos privatpersoner eller mindre bostadsrättsföreningar. Det som brukar fungera bäst är att använda sig av dukar samt mikrofibermoppar för hela städningen.

Putsa fönster

Rena fönster ger ett betydligt vackrare intryck än skitiga. Det märks mest när ljuset faller in i trapphuset genom fönstret – fläckar och smuts syns väldigt tydligt då. Att putsa fönster är således något som bör göras periodvis. Något annat att tänka på är fönsterbrädor och karmar, där en hel del damm tenderar att samlas. Dessa kan helt enkelt torkas av.

... eller anlita en firma

Alternativet, istället för att göra det själv, är att anlita en firma. När man gör detta är det lämpligt att ta in många olika offerter från olika aktörer. Så här kan du göra:

 1. Sök på internet efter t.ex. ”trappstädning Kungsholmen offerter” (byt ut Kungsholmen mot ditt område)

 2. Nu bör du säkerligen ha fått upp flera städfirmor i Kungsholmen. Kontakta flera av dem (kom ihåg att ha samma uppdragsbeskrivning till alla).

 3. Vänta och jämför priser och vad som ingår.

Ett annat alternativ är att använda sig av en offerttjänst. Det är en hemsida som har serviceföretag anslutna till sig. När du skickar in en uppdragsbeskrivning till dem skickar de vidare den till de anslutna företagen i ditt närområde, det vill säga Kungsholmen i det här exemplet. Det här är ett effektivt sätt att säkerställa att du betalar ett rimligt pris.

Läs mer om trappstädning. 

 

Behöver du en pålitlig städhjälp hemma?

10 okt 2018

Behöver du hemstädning till ditt hem i Stockholm? Det är inget konstigt numera med att anlita hemstädning. Borta är den gamla pigdebatten om att Rut-avdragen skulle kasta oss tillbaka till tiden när pigorna städade våra hem och stod med "mössan i handen", neg och var tacksam för små slantar som de fick när de städade överklassens hem. Numera är det alla sorters hem som anlitar städhjälp i Stockholm.

Billigaste städhjälpen i Stockholm?

Detta kan vara den billigaste städhjälpen som du kan få i Stockholm. Med städfirman En Renare Vardag får du hemstädning i Stockholm för cirka 169 kronor i timmen. Med hjälp av nämnda Rut-avdrag har det blivit ännu billigare att anlita ett hemstädningsföretag för din hemstädning. Du får en hemstädning med hög kvalitet, samma person som kommer hem och städar åt dig när du vill ha hemstädningen. Du får nöjd-kund-garanti och får då extra garanti att du blir nöjd och att de är noggranna med sin städning av ditt hem. Vidare har de egen ansvarsförsäkring, personalförsäkring, och inga dolda avgifter, som till exempel "inställelseavgifter, fakturaavgifter eller resekostnader" som du måste betala. Dessutom blir du garanterad att städpersonalen inte yppar något om det hem som de kommer och städar hos.

Du får en noggrann hemstädningshjälp i Stockholm

Varje städare får en lista som de ska bocka av. Detta för att kunna garantera att ingen av En Renare Vardags städare skulle glömma någon detalj. På så sätt kan de garantera kvaliteten på städningen. Och företaget vet att deras städare alltid städar efter samma lista. De utbildar sina städare så att alla gör på liknande sätt och kan på så sätt garantera att det blir en städning av hemmen med hög kvalitet. Du som kund får en städare som har en viss städnins med utbildning av sin arbetsgivare som är medveten om att alla, inte automatiskt, kan städa utan är medvetna om att många städare kan behöva en hemstädningsutbildning där de får lära sig att se vad som behöver göras och var de behöver lägga extra energi för att få det rent och klart.

Tveka inte att anlita hemstädningshjälp i Stockholm

Så behöver du städhjälp kan du alltid få det i Stockholm till ett bra och rimligt pris som inte gräver hål i din plånbok. Det är ju inte meningen att endast de välbeställda ska kunna anlita hemstädning i Stockholm. Även äldre och pensionärer kan behöva hemstädning då och då, eftersom de kanske inte kan eller orkar göra detta själva och kan med hjälp av en regelbunden hemstädning bo kvar i sina hem.

När du inte orkar städa köket

27 aug 2018

Avdragen som vi privatpersoner kan göra med hjälp av Rut-avdragen har gjort att vi, vanliga medelinkomsttagare har råd att göra på samma sätt som de som tjänar riktigt bra; anlita hemstädning. Med Rut-avdragen är det inte bara de som äger en bostadsrätt som får dra av, även de som bor i vanliga hyresrätter, får numera dra av Rut-avdrag på sin skatt. Då får man göra ett avdrag på som mest 30 procent av arbetskostnaden och det per person och år. Är man 3-4 som bor på samma adress, får alla 3-4 personer dra av på hemstädningen, men inte mer än 25.000 kronor per person och år.

De äldre har chans att anlita hemstädning

Det har gjort att de äldre som bor kvar hemma, men har kommit till den ålder när de inte orkar städa på samma sätt som förut, kan anlita en hemstädningstjänst. Med hjälp av Rut-avdragen kan de bo kvar hemma och få hemstädning en gång i veckan, eller en storstädning en gång i månaden. Det är en ekonomisk vinst för hela samhället om de äldre kan få bo kvar hemma men få den hjälp som de behöver hemma i stället för att bli tvungen att flytta till ett äldreboende. De blir ofta mycket särme om man flyttar på dem.

Även barnfamljer har råd med hemstädning

Även de unga kan få svårt att få tiden och orken över till hemstädning. Med hjälp av Rut-avdragen får barnfamlijerna också råd att anlita hemstädning. Många barnfamiljer har mycket svårt att få tiden att räcka till allt som ska göras, samtidigt som de ska vara goda föräldrar och ge tiden till att fostra sina barn och vägleda dem. Allt mer av lärandet har också lagts på barnens föräldrar. Ju mer föräldrarna engagerar sig i barnens undervisning, desto bättre går det för dem i skolan. Det innebär ju att alla som har barn i skolan är så illa tvungna att ge dem stöd och råd i barnens lärande.

Förändringar i vårt samhälle kräver mer av alla

Arbetslivet har samtidigt gjort att det krävs mer av var och en. Förväntningarna på varje arbetande svensk, har ökat, liksom stressen och pressen. Vi producerar mer per person jämfört med för 100 år sedan. Det har gjort att det förväntas mer av var och en som arbetar numera. Det leder lätt till utbrändhet om det inte ges utrymme för vila och återhämtning. Därför är det viktigt att inte sätta press på de arbetande föräldrarna att också vara tvungna att ha rena och städade hem. Då kan hemstädning som man anlitar vara en bra lösning på etta dilemma.

Västeråsbor kan behöva mer fritid!

9 jul 2018

Västeråsbor har samma press på sig att klara av livspusslet som resten av Sveriges befolkning. Alla går vi på något sätt in i samma slags "vuxenfabrik". Vi går in som unga och (oförstörda) ungdomar, och kommer ut som vuxna som alla påminner om varandra. Det förväntas av oss att vi ska arbeta heltdi, både kvinnor och män. Det förväntas av oss att vi ska skaffa hem och familj med två eller tre barn. Sedan ska vi skaffa bil och vovve. Vi ska köpa hus och betala av våra banklån, vi ska åka på en solresa minst en gång om året. Sedan ska vi ägan vår fritid till barnens aktiviteter. Tills vi blir gamla och sätts på ett äldreboende.

Ibland kan livspusslet bli omöjligt få ihop

I detta livspussel, är det meningen att vi ska få tid till ett hängivet arbetsliv, där vi ska producera och vara kreativa. Vi ska städa, laga mat, handla mat, inreda och renovera i våra hem. Det är kanske inte så konstigt att många blir sjukskrivna av de förväntningar som ställs på oss. Flest är det kvinnor som blir sjukskrivna eftersom det förväntas mer av en kvinna, att förutom ett heltidsarbete även ta huvudansvaret för hemmet och barnen. Blir det något på arbetet som inte fungerar är det lätt för de kvinnorna att hela livspusslet inte går ihop. Är det då en person som har svårt att säga nej och inte kan sätta gränser för den arbetsbörda som hon tar på sig, är det lätt hänt att hon blir uttröttad och utbränd.

Detta kan du göra för att motverka utbrändhet

Då kan det vara bra att göra vissa saker som kan förebygga en utbrändhet. Man bör bromsa i god tid innan det är för sent. Blir man utbränd är vägen tillbaka mycket svårare än om man kan bromsa i tid. En sak som kan underlätta i livspusslet är att anlita en städfirma. Får föräldrar som har små, eller stora barn hjälp med hemstädningen, kan mycket motverka en ubrändhet för de två vuxna föräldrarna.

Så går det till att anlita hemstädning

Börja att googla hemstädning Västerås, så får. du flera förslag på städfirmor som erbjuder hemstädning i Västerås. När du har fått förslagen av Google, kan du ta kontakt och fråga om offert. Då kan du jämföra priser. Sedan kan du fråga om referenser. Välj då den som har bäst referenser. Det är viktigt att välja vilka du släpper hem till dig. Läs mer om en städfirma som erbjuder hemstädning i Västerås: http://www.hemstädning-västerås.se. Lycka till!

Detta är enda sättet bli av med kvalster i sängen

5 jun 2018

Det är många som är medvetna om att det finns en hel del kvalster som gillar att hålla till i våra sängar. De trivs nämligen av vår kroppsvärme i sängarna. Mest gillar de både fukten och värmen från vår kroppar när vi sover. Då vill de gärna finnas med i sängen och gosa. Kvalster är små, osynliga för blotta ögat, men sätter vi några kvalster i mikroskop ser man att de inte ser särskilt trevliga ut, snarare som riktiga monster, och vi vill inte ha dem i våra sängar. Numera är det ju inte heller, det enda som bor med oss i våra sängarm det finns en hel del bakterier, virus, till och med löss och loppor som gärna vill sova med oss i sängen, men här håller vi oss till kvalster, eftersom det är det vanligaste som lever med oss i sängen.

Så gör du för att bli av med dem

Så vad ska man göra för att bli kvitt dessa oibjudna kvalster? Man ska inte försöka siog på gift i sängen eller liknande då det bara gör oss sjuka. Och kvalster då? Påverkar de oss? Ja, nyser du ofta? Om det är så är risken stor att du har oinbjudna kvalster i din säng.

1. Vädra ur alla lakan innan du bäddar

Vill man bädda sin säng om dagarna, är det enda du kan göra för att inte bädda in dina kvalster i din säng, är att du tar alla lakan och örngott som du har sovit med och vädrar ur dem ordentligt efter varje natt. De ska skakas ur ordentligt utanflr fönstret. När du väl har gjort det, kan du sedan bädda som du önskar.

2. Låt bli att bädda

Om du känner att du inte orkar skaka av alla lakan utomhus efter varje natts goda sömn, kan du också helt enkelt låta bli att bädda. Då trivs inte kvalstren i sängen längre och avviker.

3. Dammsug regelbundet

För att verkligen se till att du inte har en massa kvalster i sängen, kan du se till att dammsuga hela sängen varje vecka – minst.

4. Byt lakan

När du dammsugit sängen, bör du byta lakan. Det förebygger också och gör att kvalstren inte trivs särskilt bra i sängen längre, med fräscha och rena lakan.

5. Ångtvätta bäddmadrassen 

Är man särskilt orolig över att man kanske har några bakterier, loppor, löss eller otrevliga kvalster kvar i sin säng även om man skakar ur lakan, bäddar rent och dammsuger sin säng, kan man som en säkerhetsåtgärd, ångtvätta sin säng. Då kvalster, lopporna och lössen het ånga på sig dör de och du blir av med dem effektivt och garanterat.

Tipset med att ångtvätta bäddmadrassen kommer från entt städföretag som arbetar med hemstädning i Gävle.

Allt detta måste göras i en flyttstädning

20 maj 2018

Den som någon gång har flyttstädat vet hur omfattande en sådan städning är. I princip ska allt mellan golv och tak städas. Har man då precis innan arbetat hårt med själva flytten; packat alla saker, bokat flyttbil, burit upp och ner och fram och tillbaka alla packlådor och möbler kan man lätt vara lite slut när det sedan är dags att städa allt. Då kan det vara bra att ha en lista på allt som behöver städas. Då kan du sedan bara följa den och bocka av för varje uppgift som du sedan har gjort och kan känna dig trygg med att du inte har glömt något.

I köket ska du:

1. Rengöra spisen

Här rengör du ovanpå spisen. Det blir lätt svarta fläckar om man någon gång har fått maten på spisen och det har bränt fast i plattan. Har du en kermamikplatta, bör du rengöra med ett rengöringsmedel avsett just för keramikplattor. Använd inte stålull, för det  förstör plattorna. Använd baksidan av en Scotch-Brite-svamp, eller en diskborste för att få rent på en keramikplatta. Du behöver också rengöra ugnen. Här kan du definitivt använda stålull. Då räcker det med vanligt diskmedel för att rengöra ugnen. Dra också fram spisen och rengöra bakom den. Det är viktigt att inte glömma utrymmet bakom den.

2. Rengöra alla vitvaror

Du behöver frosta av och slå av kyl och frys. Det är bra eftersom du på det sättet ser till att inte glömma någon mat kvar i kyl eller frys. Rengör sedan alla hyllor och luckor i frys och kyl. Glöm inte att torka av kylskåpsdörrar och frysdörrar. Rengör även diskmaskinen. Du kan ta ut det som går att ta ur, och diska med ljummet vatten och diskmaskin. Glöm inte att rengöra även diskmaskinens avlopp där det kan finnas en del matrester. Inte så kul för någon annan att rengöra.

3. Rengöra alla skåp och luckor

När du tömt alla köksskåp är det dags att rengöra dem. Tvätta ur med en trasa och diskmedel. Ta med en svamp och få bort alla aluminiumfläckar om du har sådana i skåpet. Rengör sedan alla skåpdörrar, särskilt vid handtaget där det alltid samlas en massa fingeravtryck.

4. Rengöra alla disk- och arbetsbänkar

Ta med stålull på arbete- och diskbänkar så att du säkert vet att du får bort alla fläckar.

I badrummet ska du:

1. Rengöra allt porslin; handfat

Börja med att rengöra handfatet. Här är det viktigt att inte skrapa porslinet mer än nödvändigt. Använd en mjuk svamp och miljövänlig såpa för att rengöra handfatet. 

2. Badkar

Gör på samma sätt med badkaret. Häll på såpa på blandaren för att rengöra den fri från kalkfläckar. Ta sedan med den mjuka svampen och rengör badkar ordentligt, samt kranarna, duschmunstycket och rören. Rengör även golvbrunnen. 

3. Toalettstol

Sedan är det dags att rengöra toalettstolen. Häll i rengöringsmedel i toalettstolen så att rengöringsmedlet får verka en stund. Häll sedan på rengöringsmedel på toalettringen, torka av. Torka sedan på undersidan av toalettringen och borsta med en toaborste rent hela toastolen. Torka sedan undersidan av toan.

I alla rum ska du:

1. Tvätta fönster

Du måste tvätta alla fönster, inne och utanpå. Rengör även karmarna utanför. Lossa på mellanfönstren och rengör mellanfönstret och i mellanrummet. 

2. Torka av fönsterbrädor

Rengör även fönsterbrädan under fönstret. Ta med stålull om du har någon fläck på brädan. Rengör även under fönsterbrädan.

3. Rengöra alla garderober inuti och utanpå och ovan garderoberna

4. Rengöra element och bakom dem

Det är viktigt att inte glömma att rengöra elementen. Du måste lossa på hakarna för elementen för att rengöra bakom dem. Du kan börja med att dammsuga bakom elementen och sedan ta med en flaskborste så att du kommer åt bakom elementen.

5. Rengör taket och ventiler

Förmodligen har du nog inte rengjort taket i din bostad innan du flyttstädar. Just därför bör du rengöra taket och dammsuga det. Ta sedan med en ren mopp och rengör även taket och rengör den delen av ventilen som du kan se. Om inte du kan se smutsen i ventilen, lär inte den som flyttar in efter dig heller se den.

6. Rengöra dörrar och dörrposter och vägglister

Rengör sedan alla dörrar, särskilt handtagen där det samlas mycket smuts. Glöm inte bort att rengöra ovanpå dörrarna. Rengör karmarna ovanför dörrarna och strömbrytare.

7. Rengöra tapet och vägg om det finns några fläckar

Sedan är det dags att titta på väggarna, om det finns någon fläck, bör du ta en fuktad trasa och lite diskmedel och avlägsna fläcken på tapeten. Om du ser den lär nog även nästa bostadsägare se den.

8. Dammsuga golv och moppa golv

Du kan börja med att dammsuga golvet och sedan moppa det. När du har dammsugit golvet kan du sedan dammsuga golvlisterna och rengöra dem med en fuktig trasa och lite rengöringsmedel.

Anlita en städfirma för din flyttstädning

Om du tyckte detta var för mycket arbete efter att du har flyttat kan du alltid anlita flyttstädning i Norrköping. Som bekant vid det här laget är flyttstädningen avdragsgill vid inkomstdeklarationen, eller så gör företaget åt dig och du betalar endast priset efter avdrag.

Fler kvinnor i arbete tack vare RUT-advragen

12 maj 2018

Sedan RUT-avdragen infördes av landets politiker, mycket som en del i kampen för att få städbranschen att börja skatta för sina förtjänster och se till att arbetarna fick en marknadsmässig lön, har en stor del av kvinnliga entreprenörer ökat. Det är inte så konstigt. Kvinnorna startar oftast företag inom något som de anser att de behärskar. Männen gör även det, och har följaktligen startat många små företag som hantverkare, inom ROT-branschen. Även de avdragen skapades en gång i tiden för att säkerställa att hantverkartjänsterna skattade för sina förtjänster.

Bland de kvinnliga entreprenörerna vi ser idag och som startar bolag inom RUT-tjänster är flera av dem utrikesfödda kvinnor. Det är ur ett samhällsekonomiskt perspektiv mycket välkommet att just kvinnor och de med utländsk härkomst ser till att skapa sina egna arbeten och egna ekonomiska villkor. Om inte annat så är det skäl nog för att visa på belackarnas ohållbara inställning till att både asylsökande och andra invandrare bara är till last för oss svenskar. 

Så vad är det som RUT-avdragen hittills har gett så många kvinnor och vissa med utländsk härkomst arbete? Den största andelen efterfrågade tjänster har varit hemstädning. Skatteverket har i statistik visat det. Hemstädning och flyttstädning. Bor man i en mellanstor stad som Västerås, har västeråsborna en handfull städbolag som erbjuder flyttstädning. Läs mer om en flyttstädningsfirma som arbetar i Västerås här:http://www.flyttstädning-västerås.se.

Markant ökning men utplaning det senaste året

RUT-företagen har ökat markant sedan 2010, men har under det senaste året planat ut. Kanske marknaden har blivit något mättad? En av orsakerna , spår privataaffärer.se är att Skatteverket minskade möjligheten till RUT-avdrag från 50 till 30 procent av arbetskostnaderna:

– Men minskningen är större än den rent matematiska effekten av sänkt skattereduktion för rotarbete, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket till Privata Affärer.

Så mycket som 11,2 miljarder kronor betalades ut för ROT-advrag under 2016, och hela 1 miljon skattebetalare fick avdrag för någon av de tjänsterna. För RUT-avdragen betalades det ut 3,7 miljarder kronor och närmare 730.000 skattebetalare köpte något av RUT-tjänsterna.

Branschfolk påpekar att de minskade avdragen inom ROT har gett färre arbeten och att ökningen av ROT-företag har planat ut. Det kanske är dags att branschen står på egna ben och inte lever på bidrag? Det blir ohållbart i längden med att skattebetalarna ska betala för att kleti och pleti får nya badrum och kök vart femte år, eller? De som ansåg att stat och kommun inte ska ägna sig åt näringsverksamhet då det kostar skattebetalarna för mycket, kanske får sig en tankeställare när det fortfarande är skattebetalarna som betalar för – just det – exakt samma näringsveksamhet.

Städning populärt som företagsämne

24 apr 2018

Ända sedan RUT-avdraget infördes som möjliggjorde för privatpersoner att dra av på sin inkomstskatt för arbetskostnader när man har anlitat, till exempel, städningstjänster har branschen ökat mer eller mindre explosionsartat. Alltfler har insett fördelarna med att anlita ett städbolag som kommer hem till dem och städar hemmet. 

Pigdebatten har tystnat

Annat var det för mer än 25 år sedan när ledande socialdemokratiska politiker ansåg att företag som erbjöd hushållsnära tjänster skulle liknas vid pigor, som arbetade för knappt någonting under 1800-talets senare och 1900-talets första hälft i våra svenska hem. Många var rädda för att städföretagen skulle bli andra sortens pigor, men så blev det alltså inte, även om kvinnor dominerar i branschen. 

En kvinnodominerad bransch

Sedan reglerna infördes under 2009 har tusentals företag startat och flera fortsätter starta sedan fler tjänster har införts med rätt att dra av i RUT-avdragen. Bland annat handlar det om data- och IT-tjänster, trädgårdsarbete, barnpassning, alla sorts flyttjänster, kläd- och textilvård, hemtjänster, reparation av vitvaror, snöskottning och städning (som förut). Den som är under 65 år får dra av som mest 25.000 kronor per år och person, medan den som är över 65 får dra av maximalt 50.000 kronor per år och person.

Hemstädning är populäraste tjänsten

Den tjänst som har ökat mest är tjänster som gäller hemstädning. Den har de flesta velat ha då man har insett de stora fördelarna med den. Stressade familjer som inte hinner städa får dra av som mest 25.000 kronor per person. Även hyresgäster kan utnyttja städtjänster, till skillnaden mot tidigare år. Bor man till exempel i Uppsala kan man alltså anlita en städfirma som kommer hem antingen på regelbunden basis, då man bestämmer dag och tid då städfirman kan komma hem och städa åt en. Eller så kan man bestämma en gång i månaden, eller någon enstaka gång, som till jul, påsk och så vidare.

Så hittar du hemstädningsföretag att anlita

Bor man i Uppsala finns det minst 10-tal företag som man kan anlita. Vilket ska man välja? Om du inte känner till någon bra städfirma på egen hand, kan du alltid börja med att googla hemstädning Uppsala. Då borde Google föreslå några sådana företag som arbetar i Uppsala. VÄlj då någon som du tar kontakt med och be om offert och referenser. Välj då den som verkar mest seriös och som verkar ta arbetet på allvar. Läs mer här om du är intresserad av ett företag som utför hemstädning i Uppsala.

Bjud inte in skadedjuren hem till dig!

6 apr 2018

Har du skadedjur hemma? Du kanske har det utan att veta om det. De flesta har ofarliga silverfiskar hemma hos sig. De brukar hålla till i avlopp och kommer fram när det är mörkt och fuktigt (på nätterna). Ibland kan man få syn på någon sådan om man går upp på natten och tänder lampan i badrummet. Det är under natten som de flesta kommer fram. Har du då ett fuktigt badrumsgolv trivs de riktigt bra. Andra skadedjur som man kan ha, men som är ovanliga är både kackerlackor och vägglöss. Ofta kommer de ju med en hem, om man har varit utomlands och tagit in på ett hotell eller boende som råkar ha sådana. De brukar gömma sig i resväskan och kommer fram när du har kommit hem igen och lägger sig någonstans i ditt hem. Har man fått hem dem, måste man ringa ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning, eftersom det nästan är  omöjligt att utrota dem på egen hand.

Finns lika många råttor som människor

I landets storstäder har vi råttor, som tur är ser vi sällan dem, men de finns där. Det sägs att åtminstone i Stockholm finns det lika många råttor som det finns stockholmare. De håller till där de kan hitta mat, och det är vi själva som förser dem med maten eftersom vi inte slänger maten i behållare som är stängda med lock. Vi slänger matrester lite hur som helst och skräp som innehåller matrester, vilket råttorna festar på. Enligt Anticimex håller råttor till i avloppsrören under storstäderna. 

Då kan det vara bra att se till att man absolut inte har några luckor eller hål i sitt hus. Råttor kan ta sig in i nästan vilka små utrymmen som helst. Det sägs att om de kan få in huvudet i springan, kan de komma in med hela kroppen. Så små kan de göra sig. Har man väl fått råttor som har etablerat sig i huset, måste man även här ta in ett företag som arbetar med råttbekämpning. Det är det enda som kan ta död på dem. 

Förebygga är lättare än att åtgärda

Det som man själv kan göra för att slippa dessa skadedjur är att man håller rent, håller torrt och ser över sin husgrund. Det kan hända att råttor även kan ta sig in i flerfamiljshus, men det är mycket ovanligt. Känner man obehag kan man installera ett lås på avloppet. Det bör då inte vara av plast eftersom de kan tugga sig igenom det. Det måste vara av hårdare material.

Det viktigaste är att hålla så rent du bara kan hemma. Allt sådant som vi inte gillar; matrester som ligger kvar i kök, vardagsrum och stökigt i skafferi och kylskåp, det gillar skadedjuren. Och allt det som vi gillar; rengöringsmedel och att det luktar rent, det gillar inte skadedjuren. Så att hålla rent, håller skadedjuren borta. 

Känner man att man inte hinner med att hålla rent hemma, kan man alltid anlita städfirmor som gör det åt en. Googla städning Stockholm, eller den stad du bor i, kan du be om offert av dem du får som förslag. Be även om referenser och kontrollera att de har F-skattsedel. Då vet du att de betalar det de ska.

När städade du köket senast?

16 mar 2018

När rengjorde du ugnen senast? Det kan bli intressanta dofter i köket om det är ett tag sedan du rengjorde den. Minst en gång i månaden bör den rengöras för att inte gamla matrester ska brännas fast i ugnen. Låter du ett professionellt städteam rengöra ugnen åt dig, har de speciella medel som löser upp matresterna så att du slipper gnugga dina händer halvt fördärvade på ugnen. Då rengör de plåtar och galler så att din spis ser som ny ut. Särskilt om du har en ny spis, som ser smutsig ut är det en bra idé att underhålla den för längre hållbarhet.

När gjorde du rent från kalk i köket senast?

När avkalkade du ditt kök senast? Ska du få en bra avklarning bör du använda ett medel som löser upp kalk som kommer från vatten. Då bör du inte torka av ditt kakel med vatten, utan hellre använda sprit som löser upp den. Det samt gäller fönstren i ditt kök. Använder du diskmedel till fönstren ser de till en början bra ut, men om några månader ser du ränder på fönstret. Då behöver du använda riktigt fönsterputs för att förhindra ränder på fönstret. Är det svårt att veta vilka medel du ska använda kan du alltid rådfråga en städfirma som vet vilka medel du ska använda på olika ytor. Det mesta du köper i affären innehåller till 90 procent vatten, vilket är bara slöseri med pengar.

Varför inte anlita en professionell städfirma?

Vill du få en riktig rengöring av hela ditt hus, kan du med fördel anlita ett företag som utför hemstädning. Bor du i Jönköping finns det lite olika leverantörer av städtjänster. Känner du ingen på rak arm kan du alltid googla dig fram till en bra städfirma. Fråga efter offert så att du har möjlighet att jämföra priser. Fråga om de har referenser. Många städfirmor städar även för företag, annars kan det vara svårt att få en privatperson som vill ge referenser, fortfarande kan vissa personer skämmas för att de anlitar professionella städfirmor för sin hemstädning – trots att det inte finns något att skämmas för. Alla som anlitar städfirmor för sin hemstädning vet att man inte alla gånger får tiden till städning, och vet att så är fallet för de flesta. Särskilt om man har barn är det svårt att få tiden att räcka till.

Då kommer de hem till dig regelbundet

När du anlitar en städfirma kan ni komma överens om vilka veckor eller månader som de ska komma hem till dig. Vet du att det inte blir så ostädat eller smutsigt i veckorna kan de komma och göra en storstädning någon gång i månaden, medan du håller undan smuts och oredan under vardagarna. Får du en regelbunden storstädning är det också lättare för dig att städa bara på ytan och dammsuga emellanåt.

Professionell hemstädning ger tid över till annat

13 mar 2018

I en tid då vi fokuserar allt mer på karriär, hälsa och på det sociala livet så blir tiden knapp. lägger man därtill att man har en familj med barn som – givetvis – måste prioriteras så blir luckorna i kalendern ännu färre. Det måste helt enkelt ske val hela tiden. Ska du träna så går det ut över någonting annat, ska du arbeta övertid så kommer det att göra att middagen blir av det enklare slaget och väljer du att äta ute med dina goda vänner så kommer den tiden att tas från någonting annat.  

Vi har mer på våra bord idag – men dygnet har fortfarande bara 24 timmar. Det är ingenting fel med att prioritera bort saker och ting och att värdera andra lite högre.  

Ett vanligt pekfinger som brukar skära genom luften om man säger att man prioriterat att spendera en timme på gymmet kan vara orden – men vem sköter städningen i ert hem då? Är det verkligen en relevant fråga idag? Vem som städar är, enligt oss, sekundärt och dit vi vill komma med detta handlar om den professionella hemstädning som allt fler väljer. Kort och gott: en familj i Göteborg – med två vuxna mitt i karriären och med två små barn – kan välja att anlita professionell hemstädning och därmed i och med det valet luckra upp lite i sin kalender.  

Pekfingret vi talade om kommer ofta från folk som anser att man på egen hand ska sköta sitt hem, att det på något sätt skulle vara moraliskt fel att betala för en tjänst liknande hemstädning. Vi anser att den synen är förlegad. Samhället har förändrats och vill man ha en chans att hänga med och har en möjlighet att prioritera viktigare saker – ja, då ska man också, utan några som helst pekpinnar och betänkligheter, också få göra det.  

Rut-avdraget öppnar för hemstädning

Dessutom så är det heller inte längre en rent ekonomisk fråga. Hemstädning är inte enbart vikt för mer bemedlade familjer – tvärtom så är det medelklassen som är de stora användarna av tjänsten. Detta tack vare det frikostiga avdrag som är möjligt att göra för hemstädning och för andra tjänster som räknas som hushållsnära.  

Rut-avdraget gör det möjligt för en familj att dra av halva arbetskostnaden som en städfirma lägger ner å hemstädning. Taket per år ligger på 25.000 kronor; något som innebär att den familj i Göteborg vi hade som exempel alltså har ett tak på 50.000 kronor per år (två stycken vuxna och rut-berättigade = 25.000 x 2).  

Det är alltså knappast någon fråga om klass och inkomst längre. Rut-avdraget har gjort hemstädning till en fråga för alla som befinner sig i en situation där bitarna i livspusslet inte passar i varandra. Man behöver inte längre kasta bort de bitar som inte passar – man ber bara någon annan lägga ut dem medan man själv fokuserar på det man tycker är viktigare. Vi skulle definitivt säga att hemstädning är något som köper mer tid – oavsett om du bor i Göteborg, i Stockholm eller i någon annan, mindre stad i Sverige.

Fettavskiljare – tömning, service, underhåll

27 feb 2018

Det är mycket viktigt att regelbundna tömningar och serviceunderhåll sker på en fettavskiljare. Framförallt handlar det om att dess resultat kan minska avsevärt vilket därmed kan göra att fettet kommer ut i avloppet och kan skapa större stopp. Det finns fettavskiljare som kan användas i hushåll och de som är anpassade för företag så som restauranger och slakterier. Det är däremot enbart krav på fettavskiljare för företag och därmed även krav på service och underhåll för dem.

Tömning

 Det finns tre faktorer som avgör hur ofta som fettavskiljaren måste tömmas. För det första är det tillverkarnas anvisningar. Om det exempelvis framgår att tömning måste ske två gånger per år så bör man hålla sig till detta för att den ska hålla gott resultat under lång tid.

För det andra är det kommunala regler. Kommuner kan ha hårdare krav än vad som framgår i tillverkarnas anvisningar. I sådant fall måste man följa de kommunala reglerna.

För det tredje handlar det om insamlingsmöjligheten. Vissa kan behöva tömma ett stort antal gånger per år eftersom avskiljaren används så mycket. Här får alltså företag avgöra själv vad som behövs. Det viktiga är att den inte blir för full eftersom dess funktion då kan minska i kvalité.

Hur mycket det kostar att tömma, rengöra och fylla upp en fettavskiljare varierar mellan olika kommuner. Detsamma gäller hur ofta som tömning måste ske.

Skötsel

Alla företag som har fettavskiljare bör även genomföra regelbunden skötsel. Det betyder att man kontrollerar ett par saker. Man bör exempelvis kontrollera hur tjockt fettskiktet är för att avgöra om en hämtning behöver ske tidigare än planerat. En annan sak att kontrollera är att larmfunktionen fungerar. Här är det även viktigt att se över hur larmet är placerat. Sitter det på en plats som verkligen syns och hörs om larmet skulle utlösas?

Även vattennivån måste kontrolleras och i detta fall ska vattennivån alltid vara högre än utloppets nivå. Vid skötsel kan man också se över journalen gällande tömningar och att detta skett enligt planerat.

Skadestånd vid undermålig skötsel

Som fastighetsägare har man ansvar för att installation och underhåll sköts enligt de anvisningar som följer med fettavskiljaren samt de regler som kommunen har. Kommunen kan även göra inspektion för att se att reglerna efterföljs och om så inte sker kan direkta åtgärder krävas. Anses det, vid besiktning, att fastighetsägaren kraftigt brustit i ansvar kan till och med skadestånd krävas. Detta eftersom fettet som avskiljaren borde ”fångat upp” istället släppts ut i det kommunala avloppet.

Är du i behov av hemstädning i Uppsala?

23 feb 2018

Det finns mindre tid idag än vad det fanns förr. Detta är naturligtvis en sanning med viss modifikation; dygnet har nu som då, fortfarande 24 timmar – men den stora frågan är vad vi fyller dessa med. Förr var det inte ovanligt att en av de vuxna i en familj jobbade halvtid medan den andre arbetade heltid; detta gjorde att skötsel av hemmet blev lite enklare att planera och sköta.  

Idag så brukar båda föräldrarna i en småbarnsfamilj arbeta heltid och det gör att skötseln –städning, handling, tvättning, matlagning och annat – blir lite svårare att ta hand om. Dessutom så tar många med sig sina arbeten hem också och i kombination med ökade behov av träning och rörelse samt de sociala behov som finns – träffa vänner, umgås med familj och annat – så räcker tiden inte till.  

Stressigt skynda hem

I större städer som exempelvis Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala så finns dessutom trafikläget som ytterligare en tidsslukare; man kan där fastna i pendlingsfällan och tappa viktiga timmar enbart på att försöka ta sig mellan hem och arbete. Det är också där behovet av professionell hemstädning visat sig vara som allra störst och det är också där man har störst urval av aktiva städföretag att välja bland.  

Ser man till urvalet som exempelvis hemstädning i Uppsala så kan man som familj välja bland extremt många städföretag och det har både för- och nackdelar. Fördelen ligger i att man kan pressa priserna nedår. genom att ta in flera offerter för sin hemstädning så kan man jämföra priser och man kan förhandla om dessa på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i en mindre stad. Den stora nackdelen dock – den ligger i vilken kvalitet man får; något som tyvärr ofta också hör ihop med priset man betalar.  

Välj rätt städföretag för hemstädning i Uppsala

Det finns en uppenbar risk i att välja den billigaste städfirman man hittar. Som med allt annat så får man i många fall vad man betalar för. då det kommer till just hemstädning så är den stora risken inte att man hittar lite dammtussar under soffan eller att det finns några fläckar på köksbänken.  

Den uppenbara risken ligger i sakens natur: en hemstädning sker i ditt eget hem och det är där du förvarar dina värdesaker. Fel företag och fel städare kan alltså komma att stjäla saker. Och; det kommer inte att ske då städningen utförs – det sker snarare under tider då det är omöjligt att binda någon till det inträffade.  

Vi ska direkt säga att det handlar om minimala risker – men att stölder skett i samband med hemstädning är ingen hemlighet och det är skäl nog till att vara uppmärksam kring vilken partner man väljer. Det finns några frågor som man kan ställa sig för att hitta en pålitlig firma i exempelvis Uppsala och vi tänkte titta på några av dessa här:

 • Personalomsättning och rutiner . Ett företag som har låg personalomsättning gör någonting rätt. Vill man stanna under en längre period så finns det säkerligen bra löner, trygga avtal och bra arbetsuppgifter. Det motsatta är något att dra öronen åt sig gällande. Om folk hela tiden byter jobb och slutar i en högre grad så finns det saker som inte stämmer. Och: hur anställer man, hur går man igenom personalens historik och tidigare arbeten? Hör dig för!
 • Referenser Vilka- och hur många kunder har man och hur upplever de sin hemstädning? Ring runt och fråga. Finns det inga referenser så bör du välja ett annat städföretag.
 • Nyckelrutiner Hur löser man frågan om nycklar och larm? Finns det välutvecklade rutiner för detta? Du vill inte att dina nycklar ska hänga fritt för någon att ta och kopiera. Samma städare är också att föredra då du bygger upp ett förtroende och en tillit till denne.

Så hittar du rätt städfirma i Stockholm

30 jan 2018

Att fler och fler familjer tack vare rut-avdraget kunnat köpa sig mer kvalitetstid för varandra är oerhört glädjande. Med detta menar vi att man betalat en städfirma och fått en städning utförd i sitt hem medan man själv befinner sig på jobbet, i färd med att köra sina barn till någon träning eller där man kanske är på gymmet – men att priset för detta är lågt. Rut-avdraget innebär att man får denna städning utförd och där man drar av halva arbetskostnaden på deklarationen och därefter får summan tillbaka på skatten. Till mångt och mycket har man sett att behovet av exempelvis städning varit som störst i våra större städer och detta baserar vi på att det är sär som detta rut-avdraget använts som allra mest.

Drygt att pendla hem till Nacka

Det är, helt enkelt, vanligare att en familj i Stockholm väljer att använda sitt RUT-avdrag än vad fallet är för en familj av motsvarande storlek i exempelvis Mora. Det handlar här inte om att familjen i Stockholm är latare utan om att allting där tar lite längre tid att genomföra. Ett dygn har 24 timmar även i Stockholm och sitter man två av dessa i exempelvis en bilkö – ja, då får man heller inte igen dem och där kommer professionell städning in som en räddande ängel i många fall.

Med detta sagt så tänkte vi tipsa lite kring hur man ska resonera om man som familj behöver denna hjälp med städning och bor i exempelvis Nacka utanför Stockholm. Kort sagt – det finns många städfirmor som håller en väldigt varierande kvalitet och därför bör man utgå från åtminstone något av dessa tips om man bor i Nacka och vill ha professionell städning utförd i sitt hem.

 • Tänk inte bara på priset.

I och med att man kan använda rut-avdraget så kan man bortse från priset lite. Man ska naturligtvis inte betala för mycket för sin städning – men en städfirma som erbjuder att städa huset i Nacka till ett alltför lågt pris ska man försöka undvika. Ett alltför lågt pris kan vara en klar indikation på vilken kvalitet man får på jobbet.

 • Ta referenser.

Se till att ringa några befintliga kunder och hör dig för kring hur de upplever sin städning och om de kan rekommendera städföretaget i fråga.

 • En och samma person.

Att samma person kan utföra din städning i Nacka gynnar både dig och personen i fråga. Du känner trygghet och städaren kan – tack vare att han vet hur allt fungerar – genomföra ett effektivare jobb. Det här bör du se till att städföretaget kan ordna. Läs här för mer information.

Att tänka på vid hemstädning

25 sep 2017

Många väljer idag att skaffa sig lite mer tid genom att använda någon av de tjänster som faller in under Rut-avdraget. Genom att exempelvis låta en professionell firma sköta hemstädning, tvätt och disk så får man tid att göra det som man egentligen skulle vilja, men som skulle fått stryka på foten. Tid är – mer idag än förr – lite av en bristvara och här har Rut-avdraget verkligen kommit in som liet av en räddande ängel.

Skeptikerna må peka på att det hela handlar om att en osund klyfta skapas mellan klasser – men faktum är att rut-avdraget används av alla idag; det handlar inte om att de mer besuttna i samhället använder sig av professionell hemstädning: det handlar om att familjer från alla klasser gör det. Och: rut-avdraget har inneburit fler jobb, något som även det tycks ha glömts bort då de något högljudda rut-motståndarna kommer till tals. Vårt råd är att du bortser från dessa bakåtsträvare och ser dig själv och din familjs behov i första hand. Bor ni ett hus i Bromma och har problem med att få livet att gå ihop – ja, då kanske hemstädning kan vara räddningen för er.

Dock – i och med att det finns väldigt många städföretag i- och kring Stockholm så gäller det att hålla tungan rätt i munnen och verkligen fokusera på att välja rätt städföretag. Då vi säger rätt städföretag så menar vi att du som kund dels ska känna dig trygg, dels att du ska få valuta för dina pengar och dels att den summa du betalar inte ska bli oskäligt hög. För att hitta en pålitlig partner för din hemstädning i Bromma så tycker vi därför att du ska ha dessa tips i bakhuvudet:

 • Jämför priserna. Du bör kontakta fler än en städfirma och detta för att få ett hum om hur prisbilden ser ut. Här kan du ofta välja bort den billigaste och den dyraste och fokusera på de städfirmor som ligger lite i mitten rent prismässigt.
 • Begär en provstädning. En provstädning brukar ofta vara kostnadsfri och dels så ger den dig en chans att se vilken kvalitet du kan förvänta dig och dels så kan städföretaget se hur mycket tid de måste avsätta för varje städtillfälle.
 • Samma städare. Det handlar om att du ger nycklarna till ditt hus i Bromma och därför så bör det handla om att samma städare ska återkomma vid varje tillfälle. Ett städföretag som har ett rullande schema är inget du ska sikta på.
 • Kolla personalomsättningen. Det går att kolla upp bokslut och andra intressanta uppgifter på internet; det bör du göra. Och: försök att luska lite i hur personalomsättningen hos företaget ser ut. Byter folk jobb hela tiden – ja, då är detta en indikation på att något är fel i företagets personalpolicy. Hittar du däremot ett företag inom hemstädning som kan påvisa att de anställda trivs och stannar kvar – ja, då gör de också någonting rätt.

← Äldre inlägg