Städa kök

Dålig lukt i ditt kylskåp?

Det finns egentligen ingenting som håller för evigt och extra tydligt är detta då det kommer till kylskåpet och vad man förvarar i det. Kort och gott; glömmer du exempelvis ett mjölkpaket i din kyl och lämnar huset för några dagar så kommer det att lukta väldigt illa som en följd av detta. Detsamma gäller naturligtvis även andra färskvaror och livsmedel du använder.

Ett tydligt exempel på detta är att du köper en lök; du hackar halva till middagen och lägger den andra halvan i kylskåpet – utan vare sig påse eller plast runtomkring. Här kommer det plötsligt att lukta lök i hela din kyl och det kommer dessutom att sätta sin prägel även rent smakmässigt på andra produkter. Ett glas mjölk får plötsligt en fadd, bitter och lökig eftersmak; allt av den enkla anledningen att du inte tagit fram en liten påse eller en behållare och lagt din lökhalva där. Där har vi ett exempel på en lukt som verkligen riskerar att sätta sig.

Lyckligtvis så är loppet inte på något sätt kört i och med ett sådant litet misstag. Nej, och det krävs heller ingen större ansträngning för att bli kvitt en dålig odör i kylskåpet – du behöver inte plocka ur allting och tvätta kylen från grunden (om det inte handlar om någon extrem doft vill säga). Det absolut bästa dock: du behöver inte köpa en massa dyra produkter för att komma till bukt med en dålig lukt. Det räcker ofta med att du öppnar ett annat skåp för förvaring av livsmedel och tar fram en specifik produkt ur ditt skafferi; nämligen Ättika.

Ättika hjälper dig att få bort dålig lukt i ditt kylskåp

Ättika är – innan vi fortsätter med kylskåpet – förövrigt ett perfekt medel att använda för att komma till bukt med odörer över huvudtaget. Ingrodd svett i kläder, mögeldoft i textilier och stank ur avloppet – allt kan lösas, på olika sätt, genom att använda ättika.

Men; för att få bort dålig lukt i kylskåpet genom ättika så är det hela väldigt enkelt. Allt som krävs är just ättika och tid. Häll ättika i en liten skål, ställ in den i kylen och låt den stå och ”dra åt sig” lukterna i ungefär en dag. Plocka ut och du kommer att märka en markant skillnad.

Inte? Då har vi ytterligare ett husmorsknep för just dofter. Bikarbonat. Enligt samma princip: ställ in en liten skål i kylskåpet i ungefär ett dygn och efter det har du förhoppningsvis ett doftfritt utrymme att ställa dina livsmedel i.

Skulle inte något av dessa tips bita – odören är fortfarande kvar – så är det dag för en rejäl storstädning; då måste du göra ren din kyl från grunden. Det bästa tipset för att slippa en stank inne i kylen, det är att alltid se till att slänga gamla produkter, förvara på rätt sätt och se till att dra åt korkar och lock rejält.

rengöra kylskåp