Städa kök

Effektivt att rengöra en kaffebryggare med ättika

 

Det finns några saker som vi dagligen använder, men som vi är lite sämre med att rengöra och städa. Mikrovågsugnen är ett exempel på en sådan sak, diskmaskinen (faktiskt; den måste också rengöras med jämna mellanrum) och kaffebryggaren är två andra. Det senare är något som tyvärr är extremt bortglömt och där många ignorerar de uppenbara signaler som en smutsig kaffebryggare de facto ger ifrån sig.

Kort och gott: luktar ditt morgonkaffe mysko eller smakar det konstigt – ja, då är det förmodligen dags att rengöra bryggaren i fråga. Något som inte kräver några större ansträngningar och där du inte behöver plocka isär den i molekyler och rengöra för hand.

Nej, det mest effektiva sättet är att du helt enkelt slår igång din bryggare – utan kaffe och utan filter – och spiller i lite ättika i vattnet. Ättikan tar nämligen bort kalkavlagringar och då det troligen är de som ger kaffet både en dålig lukt- och smak så är problemet löst och du kan njuta av ditt härliga morgonkaffe igen. Glöm dock inte att skölja av bryggaren ordentligt och där du främst fokuserar på behållaren.

Ingen ättika hemma? Testa att rengöra kaffebryggaren med bakpulver

Ättika är det effektivaste sättet att få bort kalkavlagringar från kaffebryggaren. Det är däremot något som många inte har i sitt hem – men som man definitivt borde ha! – och därför så ska vi även tips som ett annat sätt att rengöra kaffebryggaren. Detta genom en produkt som definitivt finns hemma och som står i en liten burk i skafferiet. Bakpulver.

Det hela går till på samma sätt som vi rengöring med hjälp av ättika. Det vill säga: slå igång din bryggare – utan kaffe – och häll i en- två teskedar bakpulver i vattnet. Kör en gång. Skölj av och kör ytterligare en gång. Det här tar bort ingrodda fläckar som kan vara svåra att komma till bukt med; men tyvärr så fungerar det inte lika tillfredsställande på avlagringarna. Där kan istället exempelvis citronsyra fungera som en bättre ersättare till ättikan.

Vill du ha ett riktigt gott kaffe så bör du se till att hålla din bryggare ren och utan kalk. Rekommenderat är att du rengör den ungefär var hundrade bryggning. Svårt att hålla räkningen? Ett paket kaffefilter innehåller som av en händelse just hundra stycken. Handlar du kaffefilter – då ser du till att lägga ner ättika i korgen på samma gång och kör en avkalkning med hjälp av det.

kaffebryggare />