Städa kök

Tips för att rengöra din spis på ett enkelt sätt

Uppdaterad: 23 juni 2021

Vi har en förmåga att lura oss själva och ideligen göra oss björntjänster. Inte minst gäller detta städning och i synnerhet så hittar vi sådana exempel i köket. Vi gör ett test! Hur ofta har du kommit ut på morgonen för att göra i ordning din frukost och sett att diskbänken är full av skräp, att din diskho är sprängfylld av disk och att din spis har fläckar och spår av gårdagens middag över hela ytan?

Förmodligen betydligt oftare än vad du skulle vilja, eller hur? Det är i vissa fall förståeligt; har man exempelvis haft en bjudning hemma och således också ett ansvar i att ta hand om sina gäster – då kan man i undantagsfall låta disk och städning skjutas på framtiden. Har man dock bara en vanlig vardagsmiddag och där köket morgonen efter ser ut som ett bombnedslag – ja, där har man inga ursäkter. Där har man lurat sig själv och låtit lathet och bekvämlighet gå först i kön och därmed skaffat sig ett problem för morgondagen istället.

Lyckligtvis så behöver exempelvis inte en igengrodd spis – full av fläckar, matrester och fett från diverse stekning – innebära att du måste jobba ihjäl dig och slita dig fördärvad för att få den ren. Det behöver heller inte innebära en ekonomisk öken där du tvingas köpa dyra rengöringsmedel (som sällan är särskilt bra för miljön) i din lokala livsmedelsbutik. Nej, vi tänkte nämligen ge ett tips kring hur du kan rengöra din spis på ett enkelt, effektivt, billigt och miljövänligt sätt. Ett gammalt tricks som din mamma förmodligen kommer att nicka instämmande åt då du presenterar det för henne. Ett riktigt husmorstips som ser ut enligt följande:

  • Ta en våt trasa och gnugga över spisen.
  • Strössla bakpulver över och fokusera framförallt på de värsta områdena.
  • Koka upp vatten och häll litegrann över spisen. Försiktigt, naturligtvis – du vill inte bränna dig.
  • Fukta en trasa och gnugga bort fläckarna (de kommer att vara upplösta tack vare reaktionen mellan det heta vattnet och bakpulvret)
  • Klart!

rengöra spisen

Så här kan du rengöra dina spisplattor

Tipset ovan fungerar både på spishäll och på spisar av äldre modeller där spisplattor finns. Vid en spishäll så är det lite enklare att hålla efter och här kan vi nämna att du definitivt ska se till att använda den skrapa som är avsedd för att göra rent med. Se till att byta denna med jämna mellanrum också.

Det som skiljer en spis med plattor är at plattorna i sig är ganska svåra att rengöra. Skärskådar du en platta så kommer du nämligen att upptäcka att den är full av små sprickor och där brukar det fastna en del smuts och matrester.

Lösningen? Kombinera tipset med bakpulver vi gick igenom ovan med att använda dels en gammal tandborste (den fungerar även perfekt mellan plattorna i fråga) och tandpetare. Tandpetarna och deras spetsar är perfekta redskap för att nå ner i springorna. Lite pillrigt – men det är det värt; din spis kommer att se som ny ut igen.

Flyttstädning Stockholm – rengöra ugn

När du är klar med att rengöra spisen är det dags att ta hand om insidan – det vill säga ugnen. Ugnens värme gör att matrester, stänk och annat kladd kan gro in rejält. Detta gör att det är risk att det kommer att lukta illa från ugnen – något som varken är bra för hälsan eller matlagningsinspirationen.

Genom att rengöra ugnen ordentligt i samband med en flyttstädning i Stockholm så ger du inte smutsen chansen att gro in. Och det är faktiskt ganska enkelt att torka av ugnen mellan varven. Inte minst sparar det tid då du slipper genomföra grovrengöra ugnen. Det bästa sättet att rengöra en ugn är att använda det naturliga rengöringsmedlet såpa som är mycket effektivt mot smuts. Det går alltså att få en rejält ingrodd ugn ren med hjälp av vanlig såpa.

Så här gör du:

Börja med att smörja in hela ugnen med såpa, det går bra att använda en svamp. Sätt därefter ugnen på 100 grader och låt den stå på i en kvart-tjugo minuter. Öppna sedan luckan och låt ugnen svalna. Sedan är det ganska enkelt att gnugga bort smutsen med en disktrasa och ljummet vatten. En bit svinto kan vara bra om det handlar om rejält ingrodd smuts.