Städa kök

Nödvändigt att rengöra ditt kylskåp

Om spisen och ugnen räknas som kökets hjärta – ja, då är kylskåpet att räkna som rummets aorta då det är där man förvarar allt som ska tillagas. Av förklarliga skäl så är kylskåpet en plats som man måste hålla ren. Även om det handlar om en kallare temperatur än i rummet så är det inte så att livsmedel per automatik kan ställa sin och därmed inte bli gamla, mögla eller ruttna. Det är alla medvetna om – men trots det så hittar många av oss gamla salladshuvuden, gamla brukar, förpackningar vars bäst-före-datum sedan länge passerat och där mjölkkartonger står och sprider en vidrig odör. Äckligt – och slarvigt.

För: det handlar om ren och skär lathet; och denna kan utan tvekan komma att straffa sig. Många tar nämligen för givet att så fort man slängt exempelvis det mögliga salladshuvudet i soporna så är problemet också löst. Så är det inte. Möglet i fråga har förmodligen kommit i kontakt med någon yta och kontaminerat den; bakterierna sprids och resten av de livsmedel man har därinne kan bli oätliga som en följd av detta.

Kort och gott: nyckelordet är egentligen inte att rengöra sitt kylskåp, det är att hålla efter så att man slipper göra det så ofta. Vi ska visa hur man ska gå tillväga för att rengöra ett kylskåp, men innan det så ska vi komma med en uppmaning som du bör följa.

  • Se till att alltid slänga det som börjar bli gammalt och gör det till en vana att gå igenom vad du har stående i din kyl. Tvingas du slänga väldigt många produkter och råvaror? Se över ditt sätt att handla. Där kan du spara många sköna kronor. Matsvinn är en enorm kostnad – både för dig och för vår miljö. Handla mindre och få bättre ordning i både kyl och plånbok.

 

Steg för att göra rent ett kylskåp

Dock: ditt kylskåp måste rengöras med jämna mellanrum oavsett hur mycket du håller efter. Naturligtvis: det handlar trors allt om att ha så snyggt, rent och fräscht som möjligt i ett av de viktigaste utrymmena i din bostad. Det vi tänkte göra är att underlätta för dig genom att sätta upp ett några steg som är lätta för dig att följa och som gör processen betydligt effektivare.

  1. Töm kylen helt.
  2. Plocka ur alla lösa delar; hyllor och lådor primärt.
  3. Har du badkar? Perfekt. Fyll det med ljummet vatten och lite diskmedel och diska lådorna du just tagit ur. Inget badkar – använd diskhon; det är lite trixigare, men det går.
  4. Spraya med rengöringsmedel. Torka rent med en trasa. Viktigt! Torka uppifrån och ned så att smutsen verkligen försvinner och är lätt för dig att få ut. För fogar, skarvar och gummilister så kan du med fördel använda en gammal tandborste.
  5. Ställ in lådorna och hyllplanen igen.
  6. Torka av och ställ in alla produkter och livsmedel igen. Passa på att organisera på en gång!
  7. Avsluta genom att tvätta av utsidan på kylskåpet.

städa kylskåp