Städa kök

Allt detta måste göras i en flyttstädning

Den som någon gång har flyttstädat vet hur omfattande en sådan städning är. I princip ska allt mellan golv och tak städas. Har man då precis innan arbetat hårt med själva flytten; packat alla saker, bokat flyttbil, burit upp och ner och fram och tillbaka alla packlådor och möbler kan man lätt vara lite slut när det sedan är dags att städa allt. Då kan det vara bra att ha en lista på allt som behöver städas. Då kan du sedan bara följa den och bocka av för varje uppgift som du sedan har gjort och kan känna dig trygg med att du inte har glömt något.

I köket ska du:

1. Rengöra spisen

Här rengör du ovanpå spisen. Det blir lätt svarta fläckar om man någon gång har fått maten på spisen och det har bränt fast i plattan. Har du en kermamikplatta, bör du rengöra med ett rengöringsmedel avsett just för keramikplattor. Använd inte stålull, för det  förstör plattorna. Använd baksidan av en Scotch-Brite-svamp, eller en diskborste för att få rent på en keramikplatta. Du behöver också rengöra ugnen. Här kan du definitivt använda stålull. Då räcker det med vanligt diskmedel för att rengöra ugnen. Dra också fram spisen och rengöra bakom den. Det är viktigt att inte glömma utrymmet bakom den.

2. Rengöra alla vitvaror

Du behöver frosta av och slå av kyl och frys. Det är bra eftersom du på det sättet ser till att inte glömma någon mat kvar i kyl eller frys. Rengör sedan alla hyllor och luckor i frys och kyl. Glöm inte att torka av kylskåpsdörrar och frysdörrar. Rengör även diskmaskinen. Du kan ta ut det som går att ta ur, och diska med ljummet vatten och diskmaskin. Glöm inte att rengöra även diskmaskinens avlopp där det kan finnas en del matrester. Inte så kul för någon annan att rengöra.

3. Rengöra alla skåp och luckor

När du tömt alla köksskåp är det dags att rengöra dem. Tvätta ur med en trasa och diskmedel. Ta med en svamp och få bort alla aluminiumfläckar om du har sådana i skåpet. Rengör sedan alla skåpdörrar, särskilt vid handtaget där det alltid samlas en massa fingeravtryck.

4. Rengöra alla disk- och arbetsbänkar

Ta med stålull på arbete- och diskbänkar så att du säkert vet att du får bort alla fläckar.

I badrummet ska du:

1. Rengöra allt porslin; handfat

Börja med att rengöra handfatet. Här är det viktigt att inte skrapa porslinet mer än nödvändigt. Använd en mjuk svamp och miljövänlig såpa för att rengöra handfatet. 

2. Badkar

Gör på samma sätt med badkaret. Häll på såpa på blandaren för att rengöra den fri från kalkfläckar. Ta sedan med den mjuka svampen och rengör badkar ordentligt, samt kranarna, duschmunstycket och rören. Rengör även golvbrunnen. 

3. Toalettstol

Sedan är det dags att rengöra toalettstolen. Häll i rengöringsmedel i toalettstolen så att rengöringsmedlet får verka en stund. Häll sedan på rengöringsmedel på toalettringen, torka av. Torka sedan på undersidan av toalettringen och borsta med en toaborste rent hela toastolen. Torka sedan undersidan av toan.

I alla rum ska du:

1. Tvätta fönster

Du måste tvätta alla fönster, inne och utanpå. Rengör även karmarna utanför. Lossa på mellanfönstren och rengör mellanfönstret och i mellanrummet. 

2. Torka av fönsterbrädor

Rengör även fönsterbrädan under fönstret. Ta med stålull om du har någon fläck på brädan. Rengör även under fönsterbrädan.

3. Rengöra alla garderober inuti och utanpå och ovan garderoberna

4. Rengöra element och bakom dem

Det är viktigt att inte glömma att rengöra elementen. Du måste lossa på hakarna för elementen för att rengöra bakom dem. Du kan börja med att dammsuga bakom elementen och sedan ta med en flaskborste så att du kommer åt bakom elementen.

5. Rengör taket och ventiler

Förmodligen har du nog inte rengjort taket i din bostad innan du flyttstädar. Just därför bör du rengöra taket och dammsuga det. Ta sedan med en ren mopp och rengör även taket och rengör den delen av ventilen som du kan se. Om inte du kan se smutsen i ventilen, lär inte den som flyttar in efter dig heller se den.

6. Rengöra dörrar och dörrposter och vägglister

Rengör sedan alla dörrar, särskilt handtagen där det samlas mycket smuts. Glöm inte bort att rengöra ovanpå dörrarna. Rengör karmarna ovanför dörrarna och strömbrytare.

7. Rengöra tapet och vägg om det finns några fläckar

Sedan är det dags att titta på väggarna, om det finns någon fläck, bör du ta en fuktad trasa och lite diskmedel och avlägsna fläcken på tapeten. Om du ser den lär nog även nästa bostadsägare se den.

8. Dammsuga golv och moppa golv

Du kan börja med att dammsuga golvet och sedan moppa det. När du har dammsugit golvet kan du sedan dammsuga golvlisterna och rengöra dem med en fuktig trasa och lite rengöringsmedel.

Anlita en städfirma för din flyttstädning

Om du tyckte detta var för mycket arbete efter att du har flyttat kan du alltid anlita flyttstädning i Norrköping. Som bekant vid det här laget är flyttstädningen avdragsgill vid inkomstdeklarationen, eller så gör företaget åt dig och du betalar endast priset efter avdrag.

20 May 2018