Städa kök

Bjud inte in skadedjuren hem till dig!

Har du skadedjur hemma? Du kanske har det utan att veta om det. De flesta har ofarliga silverfiskar hemma hos sig. De brukar hålla till i avlopp och kommer fram när det är mörkt och fuktigt (på nätterna). Ibland kan man få syn på någon sådan om man går upp på natten och tänder lampan i badrummet. Det är under natten som de flesta kommer fram. Har du då ett fuktigt badrumsgolv trivs de riktigt bra. Andra skadedjur som man kan ha, men som är ovanliga är både kackerlackor och vägglöss. Ofta kommer de ju med en hem, om man har varit utomlands och tagit in på ett hotell eller boende som råkar ha sådana. De brukar gömma sig i resväskan och kommer fram när du har kommit hem igen och lägger sig någonstans i ditt hem. Har man fått hem dem, måste man ringa ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning, eftersom det nästan är  omöjligt att utrota dem på egen hand.

Finns lika många råttor som människor

I landets storstäder har vi råttor, som tur är ser vi sällan dem, men de finns där. Det sägs att åtminstone i Stockholm finns det lika många råttor som det finns stockholmare. De håller till där de kan hitta mat, och det är vi själva som förser dem med maten eftersom vi inte slänger maten i behållare som är stängda med lock. Vi slänger matrester lite hur som helst och skräp som innehåller matrester, vilket råttorna festar på. Enligt Anticimex håller råttor till i avloppsrören under storstäderna. 

Då kan det vara bra att se till att man absolut inte har några luckor eller hål i sitt hus. Råttor kan ta sig in i nästan vilka små utrymmen som helst. Det sägs att om de kan få in huvudet i springan, kan de komma in med hela kroppen. Så små kan de göra sig. Har man väl fått råttor som har etablerat sig i huset, måste man även här ta in ett företag som arbetar med råttbekämpning. Det är det enda som kan ta död på dem. 

Förebygga är lättare än att åtgärda

Det som man själv kan göra för att slippa dessa skadedjur är att man håller rent, håller torrt och ser över sin husgrund. Det kan hända att råttor även kan ta sig in i flerfamiljshus, men det är mycket ovanligt. Känner man obehag kan man installera ett lås på avloppet. Det bör då inte vara av plast eftersom de kan tugga sig igenom det. Det måste vara av hårdare material.

Det viktigaste är att hålla så rent du bara kan hemma. Allt sådant som vi inte gillar; matrester som ligger kvar i kök, vardagsrum och stökigt i skafferi och kylskåp, det gillar skadedjuren. Och allt det som vi gillar; rengöringsmedel och att det luktar rent, det gillar inte skadedjuren. Så att hålla rent, håller skadedjuren borta. 

Känner man att man inte hinner med att hålla rent hemma, kan man alltid anlita städfirmor som gör det åt en. Googla städning Stockholm, eller den stad du bor i, kan du be om offert av dem du får som förslag. Be även om referenser och kontrollera att de har F-skattsedel. Då vet du att de betalar det de ska.

6 Apr 2018