Städa kök

Dags att byta kök?

Under senare år så har antalet renoveringar i våra svenska hem ökat rejält. i synnerhet så har dessa projekt centrerats till två stycken områden och delar av bostaden. De här rummen har några gemensamma nämnare – men innan vi pekar på dessa så ska vi säga att det handlar om badrummet och köket. De gemensamma nämnarna ligger i att dessa båda rum ofta utgör själva definitionen av hur man bor; det vill säga – har du en besökare så är det troligt att denne kommer att bedöma skicket på ditt hem utifrån hur ditt badrum och ditt kök ser ut.

Rent praktiskt så ligger den gemensamma nämnaren i att båda rummen används frekvent. Köket – nu mer än någonsin tidigare och av samtliga familjemedlemmar. Intresset för matlagning har ökat explosionsartad och det har medfört att kraven på våra kök blivit högre ställda. Roligt, naturligtvis – köket är en social plats och matlagning är de facto ingenting som enbart ska exkluderas till en och samma person.

Ser man köket och badrummet ur ett mer praktiskt- och renoveringsmässigt perspektiv så finns det – tyvärr – även en gemensam nämnare där: chansen att misslyckas är lite för stor för att man som privatperson ska känna sig alltför bekväm med att genomföra den på egen hand. Något som många blivit varse om också och där vattenskadorna i Sverige nått en orimligt hög nivå som en följd av fuskjobb.

Tyvärr så gäller detta även i viss utsträckning familjer som agerat rationellt och lejt bort sin renovering till professionella företag. Något som naturligtvis är fruktansvärt. Har en familj i exempelvis Östersund betalat dyra pengar för dels ett nytt kök och dels också för hantverkarna så ska man få ett perfekt jobb utfört och man ska inte behöva se hur vatten- och/eller fuktskador uppkommer bara efter något år.

Vi tänkte därför ge några råd kring hur man ska tänka då man står inför att anlita ett företag för sin köksrenovering (och där man ska tänka likadant vid en badrumsrenovering). För enkelhetens skull så håller vi oss just till Östersund och säger följande: tänk på detta om du ska byta ditt kök:

  • Köp ett kvalitetskök: först och främst – här förutsätter vi att du köper ett ”färdigt ” kök – så bör du se till att detta håller måttet. Adderar du några kronor så får du också mer kvalitet för pengarna – både gällande exempelvis bänkskivor och sett till vitvaror.
  • Rot-avdraget: Ska du naturligtvis använda dig av – men du ska vara försiktig i att jaga ett alltför lågt pris. I och med att du har rot-avdraget tillgängligt så kan du kosta på dig att betala lite mer för en seriös, skicklig och kompetent firma.
  • Så hittar du en sådan: I att hitta en seriös firma så läggs mycket ansvar på dig. Du bör här dels ta i flera offerter från dels företagen i Östersund och dels så kan du även utöka ditt sökområde till exempelvis Brunflo, Järpen och Krokom. Ta in flera offerter, ställ priserna mot varandra och välj vare sig den dyraste eller den absolut billigaste. Del två i din undersökning gäller tidigare jobb. Har företaget satt in ett nytt kök hos någon annan i Östersund? Finns det i så fall goda vitsord från denne, finns det något nummer som du kan ringa och så vidare? Referenser har blivit avsevärt mycket viktigare i takt med att renoveringarna ökat.
  • Ett företag. Vi förespråkar att du väljer ett företag snarare än flera mindre – både vid en renovering av ditt kök och av ditt badrum. Det må kosta några kronor extra, men jobbet blir ofta snabbare utfört och dels betydligt säkrare. Vet allt ifrån snickare, rörmokare, elektriker och plattsättare vad som är gjort – och vad som ska göras – så sker färre misstag. Totalentreprenad är att föredra om du ska ta professionell hjälp med att byta ditt kök i Östersund. Läs mer på: http://www.kököstersund.se

 

10 Dec 2016