Städa kök

Det har du rätt till i en hyresrätt

Det är trots allt inte alla som känner till vad man har rätt till när det kommer till olika hushållsnära tjänster, som det heter. Städning, flytthjälp, trädgårdsarbete, tvättning, hjälp med IT-uppkopplingar, reparationer av vitvaror, personliga hjälptjänster, barnpassning och mycket annat, ingår i det som kallas Rut-avdraget. Alla dessa slags tjänster, är berättigade till avdrag på skatten, som du samlar ihop när du ska deklarera. Mågna företag drar av det så att du slipper se den fulla summan. Och den summa som du får dra av som mest, under ett helt år, om du är under 65 år, är 25.000 kronor och det dubbla om du är över 65.

Dessa tjänster ingår i Rot-avdraget

Har du i stället behov av byggtjänster såsom renovering, hantverkshjälp såsom VVS, golvslipning, tapetsering, måleri, montering eller liknande tjänster, är berättigade till Rot-avdrag på som högst 50.000 kronor per person och per år. För att få dra av både Rot-avdrgaet och Rut-avdraget är det viktigt att det är du som bor den bostad där antingen renoveringen, eller de andra hushållsnära tjänsterna äger rum, och du måste betala för tjänsterna själv. Du kan även alltså dra av Rot- och Rut-advragen för sådant som har skett i garage, förråd, tvättstuga, fritidshus, andelslängehet eller stuga osm du hyr, eller äger. Du som har en hyresrätt har alltså lika stor rätt att anlita dessa olika rot- och rut-tjänster som den som har en bostadsrätt.    

Anlita rätt firma till Rut-tjänsterna

När du ska anlita en firma, till exempel för flytt, är det viktigt att ni kommer överens om priset, innan de sätter igång med flyttstädningen. Det är också bra om du som kund, får garantier på hur de ska städa för att du ska bli nöjd. Är det då så att hyresvärden eller de nya ägarna av bostaden inte är nöjda med flyttstädningen, kan du som kund kräva att företaget kommer och städar tills det är så rent att ingen kan klaga på städningen. Då är det viktigt att du har fåttt garantier på flyttstädningen så att du inte måste betala mer för att de kommer och städar på nytt.

Anlita flyttstädning i Örebro

Bro du i Örebro kan du få ett rimligt pris på din flyttstädning. Då behöver du inte känna att du behöver lägga alla pengar på flyttstädningen. Om du så vill kan du även be ett och samma företag att både komma och packa, transportera och flyttstäda din gamla bostad.

27 Dec 2018