Städa kök

Detta är enda sättet bli av med kvalster i sängen

Det är många som är medvetna om att det finns en hel del kvalster som gillar att hålla till i våra sängar. De trivs nämligen av vår kroppsvärme i sängarna. Mest gillar de både fukten och värmen från vår kroppar när vi sover. Då vill de gärna finnas med i sängen och gosa. Kvalster är små, osynliga för blotta ögat, men sätter vi några kvalster i mikroskop ser man att de inte ser särskilt trevliga ut, snarare som riktiga monster, och vi vill inte ha dem i våra sängar. Numera är det ju inte heller, det enda som bor med oss i våra sängarm det finns en hel del bakterier, virus, till och med löss och loppor som gärna vill sova med oss i sängen, men här håller vi oss till kvalster, eftersom det är det vanligaste som lever med oss i sängen.

sovrum

Så gör du för att bli av med dem

Så vad ska man göra för att bli kvitt dessa oibjudna kvalster? Man ska inte försöka siog på gift i sängen eller liknande då det bara gör oss sjuka. Och kvalster då? Påverkar de oss? Ja, nyser du ofta? Om det är så är risken stor att du har oinbjudna kvalster i din säng.

1. Vädra ur alla lakan innan du bäddar

Vill man bädda sin säng om dagarna, är det enda du kan göra för att inte bädda in dina kvalster i din säng, är att du tar alla lakan och örngott som du har sovit med och vädrar ur dem ordentligt efter varje natt. De ska skakas ur ordentligt utanflr fönstret. När du väl har gjort det, kan du sedan bädda som du önskar.

2. Låt bli att bädda

Om du känner att du inte orkar skaka av alla lakan utomhus efter varje natts goda sömn, kan du också helt enkelt låta bli att bädda. Då trivs inte kvalstren i sängen längre och avviker.

3. Dammsug regelbundet

För att verkligen se till att du inte har en massa kvalster i sängen, kan du se till att dammsuga hela sängen varje vecka – minst.

4. Byt lakan

När du dammsugit sängen, bör du byta lakan. Det förebygger också och gör att kvalstren inte trivs särskilt bra i sängen längre, med fräscha och rena lakan.

5. Ångtvätta bäddmadrassen 

Är man särskilt orolig över att man kanske har några bakterier, loppor, löss eller otrevliga kvalster kvar i sin säng även om man skakar ur lakan, bäddar rent och dammsuger sin säng, kan man som en säkerhetsåtgärd, ångtvätta sin säng. Då kvalster, lopporna och lössen het ånga på sig dör de och du blir av med dem effektivt och garanterat.

Tipset med att ångtvätta bäddmadrassen kommer från entt städföretag som arbetar med hemstädning i Gävle.

5 Jun 2018