Städa kök

Fler kvinnor i arbete tack vare RUT-advragen

Sedan RUT-avdragen infördes av landets politiker, mycket som en del i kampen för att få städbranschen att börja skatta för sina förtjänster och se till att arbetarna fick en marknadsmässig lön, har en stor del av kvinnliga entreprenörer ökat. Det är inte så konstigt. Kvinnorna startar oftast företag inom något som de anser att de behärskar. Männen gör även det, och har följaktligen startat många små företag som hantverkare, inom ROT-branschen. Även de avdragen skapades en gång i tiden för att säkerställa att hantverkartjänsterna skattade för sina förtjänster.

Bland de kvinnliga entreprenörerna vi ser idag och som startar bolag inom RUT-tjänster är flera av dem utrikesfödda kvinnor. Det är ur ett samhällsekonomiskt perspektiv mycket välkommet att just kvinnor och de med utländsk härkomst ser till att skapa sina egna arbeten och egna ekonomiska villkor. Om inte annat så är det skäl nog för att visa på belackarnas ohållbara inställning till att både asylsökande och andra invandrare bara är till last för oss svenskar. 

Så vad är det som RUT-avdragen hittills har gett så många kvinnor och vissa med utländsk härkomst arbete? Den största andelen efterfrågade tjänster har varit hemstädning. Skatteverket har i statistik visat det. Hemstädning och flyttstädning. Bor man i en mellanstor stad som Västerås, har västeråsborna en handfull städbolag som erbjuder flyttstädning. Läs mer om en flyttstädningsfirma som arbetar i Västerås här:http://www.flyttstädning-västerås.se.

Markant ökning men utplaning det senaste året

RUT-företagen har ökat markant sedan 2010, men har under det senaste året planat ut. Kanske marknaden har blivit något mättad? En av orsakerna , spår privataaffärer.se är att Skatteverket minskade möjligheten till RUT-avdrag från 50 till 30 procent av arbetskostnaderna:

– Men minskningen är större än den rent matematiska effekten av sänkt skattereduktion för rotarbete, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket till Privata Affärer.

Så mycket som 11,2 miljarder kronor betalades ut för ROT-advrag under 2016, och hela 1 miljon skattebetalare fick avdrag för någon av de tjänsterna. För RUT-avdragen betalades det ut 3,7 miljarder kronor och närmare 730.000 skattebetalare köpte något av RUT-tjänsterna.

Branschfolk påpekar att de minskade avdragen inom ROT har gett färre arbeten och att ökningen av ROT-företag har planat ut. Det kanske är dags att branschen står på egna ben och inte lever på bidrag? Det blir ohållbart i längden med att skattebetalarna ska betala för att kleti och pleti får nya badrum och kök vart femte år, eller? De som ansåg att stat och kommun inte ska ägna sig åt näringsverksamhet då det kostar skattebetalarna för mycket, kanske får sig en tankeställare när det fortfarande är skattebetalarna som betalar för – just det – exakt samma näringsveksamhet.

12 May 2018