Städa kök

När du inte orkar städa längre

Det kommer en dag i allas våra liv när kroppen säger ifrån. Lederna känns stelare, benen och armarna känns tyngre och vi blir darrigare på handen. Sjukdomar kan skynda på förloppet, men även den som håller sig i trim med daglig motion och en sund kosthållning blir till slut för svag för att orka med vardagsbestyren. Det är därför vi har ett system med behovsprövad hemtjänst i Sverige.

Många har hemtjänst i Stockholm

Hemtjänsten är en del av den svenska välfärden. Enligt lagen har alla rätt att få hjälp med den vård och omsorg man är i behov av. Hemtjänsten kan hjälpa till med allt från disk och matlagning till matning och hjälp med att sköta den personliga hygienen. I Stockholm har ungefär 20 000 personer hjälp med hemtjänst i sina ordinarie boenden, vilket är mer än dubbelt så många som bor på äldreboende.

När du känner att det börjar bli för tungt att ta fram dammsugaren, eller att diska och laga mat, kan du ansöka om hemtjänst hos kommunen. Det är alltid kommunen som behandlar ansökningar om hjälp enligt hemtjänstlagen, men de som utför hjälpen kan vara både kommunala och privata utförare, stiftelser eller organisationer.

Ansöka om hemtjänst i Stockholm

Om du vill ansöka om äldreomsorg i Stockholm kan du använda dig av Stockholms Kommuns tjänst Äldre direkt, som hjälper dig att komma i kontakt med en biståndshandläggare. Du kan även ansöka direkt på Stockholms Kommuns sida aldreomsorg.stockholm. I din ansökan beskriver du dina behov, och du kan ansöka om hjälp med precis vad du vill. Sedan är det upp till biståndsbedömaren att utreda vad du har rätt till enligt lag.

När biståndshandläggaren har beslutat i ditt ärende får du det hemskickat till dig tillsammans med en förklaring till hur du kan överklaga beslutet. Om du blir beviljad hemtjänst har du själv rätt att välja utförare. Om du inte vill välja har kommunen ett ickevalsalternativ som du då blir tilldelad. Denna kan vara både den kommunala utföraren eller en privat aktör.

Mer frihet på ålderns höst

Att få hjälp av hemtjänsten med städning, matlagning och andra hushållsbestyr gör att man kan bo kvar i sin bostad längre. En bra hemtjänst hjälper bara till med det du själv inte orkar med längre och stödjer och uppmuntrar till att du ska klara så mycket som möjligt själv. Detta för att du ska kunna behålla dina motoriska och kognitiva förmågor längre och i så stor utsträckning som möjligt leva ett oberoende liv. Hemtjänstpersonalen kan också följa med på sociala aktiviteter, promenader och annat som hör vardagen till.

Läs mer om hemtjänst på sidan https://www.hemtjänststockholm.nu

 

30 Aug 2019