Städa kök

Professionell hemstädning ger tid över till annat

I en tid då vi fokuserar allt mer på karriär, hälsa och på det sociala livet så blir tiden knapp. lägger man därtill att man har en familj med barn som – givetvis – måste prioriteras så blir luckorna i kalendern ännu färre. Det måste helt enkelt ske val hela tiden. Ska du träna så går det ut över någonting annat, ska du arbeta övertid så kommer det att göra att middagen blir av det enklare slaget och väljer du att äta ute med dina goda vänner så kommer den tiden att tas från någonting annat.  

Vi har mer på våra bord idag – men dygnet har fortfarande bara 24 timmar. Det är ingenting fel med att prioritera bort saker och ting och att värdera andra lite högre. 

 

Ett vanligt pekfinger som brukar skära genom luften om man säger att man prioriterat att spendera en timme på gymmet kan vara orden – men vem sköter städningen i ert hem då? Är det verkligen en relevant fråga idag? Vem som städar är, enligt oss, sekundärt och dit vi vill komma med detta handlar om den professionella hemstädning som allt fler väljer. Kort och gott: en familj i Göteborg – med två vuxna mitt i karriären och med två små barn – kan välja att anlita professionell hemstädning och därmed i och med det valet luckra upp lite i sin kalender.  

Pekfingret vi talade om kommer ofta från folk som anser att man på egen hand ska sköta sitt hem, att det på något sätt skulle vara moraliskt fel att betala för en tjänst liknande hemstädning. Vi anser att den synen är förlegad. Samhället har förändrats och vill man ha en chans att hänga med och har en möjlighet att prioritera viktigare saker – ja, då ska man också, utan några som helst pekpinnar och betänkligheter, också få göra det.  

Rut-avdraget öppnar för hemstädning

Dessutom så är det heller inte längre en rent ekonomisk fråga. Hemstädning är inte enbart vikt för mer bemedlade familjer – tvärtom så är det medelklassen som är de stora användarna av tjänsten. Detta tack vare det frikostiga avdrag som är möjligt att göra för hemstädning och för andra tjänster som räknas som hushållsnära.  

Rut-avdraget gör det möjligt för en familj att dra av halva arbetskostnaden som en städfirma lägger ner å hemstädning. Taket per år ligger på 25.000 kronor; något som innebär att den familj i Göteborg vi hade som exempel alltså har ett tak på 50.000 kronor per år (två stycken vuxna och rut-berättigade = 25.000 x 2).  

Det är alltså knappast någon fråga om klass och inkomst längre. Rut-avdraget har gjort hemstädning till en fråga för alla som befinner sig i en situation där bitarna i livspusslet inte passar i varandra. Man behöver inte längre kasta bort de bitar som inte passar – man ber bara någon annan lägga ut dem medan man själv fokuserar på det man tycker är viktigare. Vi skulle definitivt säga att hemstädning är något som köper mer tid – oavsett om du bor i Göteborg, i Stockholm eller i någon annan, mindre stad i Sverige.

13 Mar 2018