Städa kök

Renare trapphus i fem punkter

Även om många inte tänker på hur välstädat, ljust och fräscht det är i ett trapphus så påverkas man av detta. Det är första intrycket som ges när man kliver in i trapphuset. Ett ljust, fräscht och välstädat trapphus gynnar inte bara de som bor i bostaden utifrån att man trivs bättre utan minskar även risken för skadegörelse genom att det är mer upplyst. Ett städbolag som är verksamt i Örebro nämner bland annat dessa punkter för ett renare och snyggare trapphus. 

Regelbunden trappstädning

Att ett städbolag nämner ”regelbunden trappstädning” som första punkten till ett renare trapphus är kanske inte helt oväntat. De tjänar självklart på att lyfta fram sina tjänster och framhäva att de är nödvändiga. Men i detta fall har de en tydlig poäng. För dig som bor i en hyresrätt ska trappstädning och underhåll av gemensamma utrymmen ingå i hyran. Det är på så vis något man både ska kunna förvänta sig och kunna kräva. För några år sedan krävde till och med Hyresgästföreningen i Örebro att ett fastighetsbolag skulle återbetala delar av hyran till hyresgästerna eftersom det inte hade utförts trappstädning under ca 2 månader. Detta är däremot extremt ovanligt och det är svårt att hitta fler exempel än just det i Örebro där man krävt återbetalning av hyra på grund av bristfällig städning av entré och trappa. 

Stor dörrmatta och golvvärme/element

Även om trappstädning sker regelbundet så kan vissa saker genomföras för att städningen ska bli effektiv och att det inte dras in lika mycket smuts som annars. En viktig punkt är en stor och rejäl dörrmatta. Det brukar vara en entrématta av vågformad gummi som besökarna kan stampa av sig på när de kommer in. Men det finns även en fördel att ha golvvärme eller ett element precis i början av entrén. De som kommer in med snö och slask på fötterna kommer främst borsta av detta på denna plats. Kan det snabbt torka upp behöver det inte dras in längre in i trapphuset. 

Borste och skyffel

Ställ gärna en stor borste och en skyffel innanför porten som gästerna kan använda om de vill. Självklart ska det inte finnas något krav på att hyresgästerna ska städa trapporna och skotta snö – men en del vill göra rätt för sig och sopa bort grus och snö om man dragit in detta. Att underlätta för alla att hålla det rent gör att mindre entré- och trappstädning behöver ske. De tips som nämns ovan är tagna från ett städbolag i Örebro som främst vänder sig till företagskunder. Här kan du läsa mer om trappstädning i Örebro.

1 Feb 2019