Städa kök

Så genomför du en bra trappstädning

Många gånger är det en bostadsrstädningättsförening eller en fastighetsägare som beställer in en trappstädning från en firma. Det är dock inte ovanligt om att exempelvis bostadsrättsinnehavare i en liten förening och fastighet turas om med att sköta trappstädningen, eftersom att det sänker de fasta kostnaderna. En bra trappstädning behöver inte vara särskilt dyrt att anlita – men ibland kan det faktiskt löna sig att göra den själv.

Så hur gör man egentligen? Till att börja med kan man påtala att ett trapphus som inte är välstädat ger ett ganska dåligt intryck av fastigheten, oavsett hur fräsch den är i övrigt. Även om den byggdes för bara något år sedan kommer den att se sliten ut om en trappstädning aldrig har gjorts. Något annat att ta i beaktning är ett smutsigt trapphus inte är särskilt trevligt för någon som har allergi mot damm.

Slarva inte med entrémattorna

Stora entrémattor är ofta det som samlar upp mest damm, smuts och annat som man helst inte vill ha i trapphuset. Det går givetvis att dammsuga dem med en grövre dammsugare, men det bästa är om man har vatten och ett lämpligt rengöringsmedel, samt att man har möjlighet att låta dem hänga på tork innan de läggs ned på golvet igen.

Ta alla utrymmen

I riktigt stora trapphus och på större ytor, kan städföretag ha maskiner till sin hjälp. Det här är dock sällan fallet hos privatpersoner eller mindre bostadsrättsföreningar. Det som brukar fungera bäst är att använda sig av dukar samt mikrofibermoppar för hela städningen.

Putsa fönster

Rena fönster ger ett betydligt vackrare intryck än skitiga. Det märks mest när ljuset faller in i trapphuset genom fönstret – fläckar och smuts syns väldigt tydligt då. Att putsa fönster är således något som bör göras periodvis. Något annat att tänka på är fönsterbrädor och karmar, där en hel del damm tenderar att samlas. Dessa kan helt enkelt torkas av.

... eller anlita en firma

Alternativet, istället för att göra det själv, är att anlita en firma. När man gör detta är det lämpligt att ta in många olika offerter från olika aktörer. Så här kan du göra:

  1. Sök på internet efter t.ex. ”trappstädning Kungsholmen offerter” (byt ut Kungsholmen mot ditt område)

  2. Nu bör du säkerligen ha fått upp flera städfirmor i Kungsholmen. Kontakta flera av dem (kom ihåg att ha samma uppdragsbeskrivning till alla).

  3. Vänta och jämför priser och vad som ingår.

Ett annat alternativ är att använda sig av en offerttjänst. Det är en hemsida som har serviceföretag anslutna till sig. När du skickar in en uppdragsbeskrivning till dem skickar de vidare den till de anslutna företagen i ditt närområde, det vill säga Kungsholmen i det här exemplet. Det här är ett effektivt sätt att säkerställa att du betalar ett rimligt pris.

Läs mer om trappstädning. 

 

25 Oct 2018