Städa kök

Så här frostar du av frysen snabbt

Med våra enkla tips så frigör du mer plats och får bättre effekt – så här frostar du av frysen snabbt. Måste man verkligen frosta av dagens moderna frysar? Ja, det måste man – men kanske inte med samma regelbundenhet som tidigare krävdes. Någon gång per år brukar räcka. 

Frosta av frysen eller anlita flyttstädning i Uppsala

Om man väljer att inte frosta av frysen överhuvudtaget så kan priset man får betala bli ganska högt. Dels så kommer isen som bildas att ge dig avsevärt mycket mindre utrymme, dels så kommer dina varor och de livsmedel du placerar in i frysen att förstöras. Detta i form av att isen bildar äckliga hinnor på maten som ger en unken smak.

Som ett tredje skäl till varför du ska frosta av frysen kan vi nämna effekt och livslängd. En avfrostad frys drar mindre ström, den ger en bättre effekt och den håller betydligt längre också.

En fråga som gör att många drar sig från att frosta av frysen gäller tiden. Man anser helt enkelt att man inte har tid att lägga en halv dag på att se hur isen smälter och rinner ned i kärl på golvet. Det behöver man heller inte göra. Med våra metoder kan man göra processen snabbare och få en bättre, mer hygienisk frys på nolltid. Hur? Häng med!

Så här gör du

Vi tänkte visa fem enkla steg på hur du kan frosta av frysen snabbt och förhoppningsvis kommer dessa tips att skapa större regelbundenhet från din sida. Även moderna frysar behöver omsorg och följer du dessa råd exempelvis en gång på vintern och en gång på våren så kommer du att få en frys som håller längre och mat som smakar bättre.

  • Plocka ur frysen. Vintertid är att föredra då du kan använda dig av naturens egna frysbox under tiden. Det vill säga: är det minusgrader ute så kan du lägga maten på balkongen eller på verandan under tiden frysen frostas av. Om inte - ja, då kan du vira in allt i tidningspapper och stoppa det i vanliga frysboxar. Gör du det så bör du - naturligtvis - se till att klabbarna är iskalla. Passa på att slänga allt som ser ofräscht ut och sådant du vet med dig att ni aldrig kommer att äta upp.
  • Stäng av frysen. Då du stängt av frysen så är det viktigt att du skyddar golvet från eventuellt vatten som kan rinna ut. Lägg handdukar längs kanterna på frysen och lägg även ett badlakan under det kärl - lämpligen en ugnsform - som ska samla vattnet som rinner.
  • Frosta snabbt! Att vänta på att en frys avfrostas är lite som att vänta på att färg ska torka. Hopplöst tråkigt, alltså. Du kan snabba på processen genom att fylla några kastruller med vatten och koka upp vätskan på plattan. Ställ sedan in dessa i frysen och byt mot nytt, kokande vatten så snart det svalnat. Vissa säger att hårtorkar och hårfönar är ypperligt att använda. Vi skulle emellertid starkt avråda från detta då du lätt kan få en stöt och då utrustningen dessutom kan gå sönder. Det är inte heller att anse som speciellt miljövänligt. Försök heller inte att hacka loss isen. Skaderisken är stor - både på dig själv och på frysen.
  • Rengör. Nu är det bara att börja rengöra inuti frysen. var noga längs lister och kanter och plocka med fördel ut hyllplanen för att diska dessa för hand.
  • Slå på strömmen igen. Då du torkar av frysen så kan du slå på strömmen igen och när önskad temperatur har uppnåtts så ställer du in allt livsmedel och alla matvaror igen.

Ska du flytta? Läs mer här om du vill få en flyttstädning i Uppsala.

5 Oct 2019