Städa kök

Så ska en flyttstädning se ut

När det är dags att flytta finns det så många praktiska saker som man måste ta hand om. Det är själva bostaden som måste ordnas, så att man vet vart man ska flytta. Man måste skaffa nytt arbete, eller komma in på de studier som man önskar. Man måste packa alla sina saker, och tömmar hela den gamla bostaden innan flyttlasset kan gå iväg. Sedan måste man flyttstäda så att hyresvärd eller nästa bostadsägare blir nöjd med flyttstädningen. Det gäller att se till så att hela bostaden är helt fläckfri och ren. Det är inte det lättaste och kraven är höga på flyttstädningen.

Så bör en flyttstädning se ut

1. I köket bör alla vitvaror städas ur. Frysen måste frostas av och sedan rengöras inuti, dörren rengöras, och även ovanpå, om man har en friliggande frys. I kylskåpet tar man ut alla lösa delar och diskar dem. Sedan torkar man rent i hela kylskåpet. Här tar man även kylskåpsdörren och torkar rent, plus ovanpå kylen om den också är friliggande. Diskmaskin ska tömmas på vatten och rengöras inuti. Spisen och framför allt ugnen ska rengöras noggrant. Även mikron måste rengöras inuti, utanpå och ovan mikron. Glömt inte att torka rent under den.

2. I badrummet ska handfat, toastol och badkar rengöras lika noggrant som i köket. Ta loss toaringen på toastolen och rengör toaringen ordentligt. Torka rent sedan hela toastolen. Häll i rengöringsmedel i toastolen. Låt verka. Torka rent på handfat, badkar och badrumsskåp. Glöm inte att rengöa ovanpå badrumsskåpet. Rengör sedan allt kakel och klinker och i fogarna. Rengör även eventuell tvättmaskin, tumlare och torkskåp. I tvättmedelsfacket måste man få bort allt tvättmedel.

3. I alla rum måste man rengöra fönster, fönsterbrädor, fönsterlister och fönsterkarmar. Det ska glänsa om fönstren innan du är klar med dem. Sedan bör du hänga av elementen och rengöra dem bakom element, ovanpå och på utsidan. Alla vägguttag måste rengöras, liksom strömbrytare. Alla golvlister, dörrkarmar och eventuellt andra lister måste torkas helt rena.

Till sist tar man golven och städar rent genom att dammsuga och moppa golven. Finns det särskilda fläckar på golv eller väggar måste man rengöra dem ordentligt. Fläckar på tapet regörs lättast med diskmedel. Oljefläckar tas bort med aceton. Fettfläckar tas även bort med diskmedel. Lim tas bort med en skrapa, på golv, inte på tapeten.

Tycker du att det låter för svårt att flyttstäda själv? Anlita då en städfirma för flyttstädning i Uppsala: https://www.flyttstädninguppsala.biz.

31 Jul 2019