Städa kök

Ska du städa stora ytor?

Så fort som man behöver städa stor ytor bör man använda sig av de slags maskiner som finns till förfogande för just rengöring av stora ytor. Här finns både sopmaskiner, skurmaskiner och mattvättar som man tar till mattan, istället för att ta mattan till tvätten. De är lätta att hantera och är mer eller mindre självgående. De rengör samtidigt som de fungerar som dammsugare och avlägsnar allt slags damm och skärp från golvet. På så vis effektiviserar man rengöringen och kan städa mer och större ytor.

Som tur är har maskinerna tagit över stora delar av sådant arbete som, om de gjordes för hand, och som annars skulle slita ut våra kroppar. Man tänker till exempel på pyramiderna och andra stora byggnader, som en gång byggdes av slavar utan någon maskin. Möjligen hade man några slags lyftanordningar som hjälpte till mot gravitationens krafter. Idag har vi maskiner för allt sådant.

Stora städmaskiner för stora ytor

När man ska städa stora lokaler som lagerhallar, långa korridorer som på sjukhus, eller stora ytor på fabriker, då kan man inte springa omkrng med en skurborste med skaft, för hand. Då måste man se till så att rengöringen blir så effektiv som möjligt när det handlar om stora ytor. Det är då man tar till stora skur- och sopmaskiner. De fungerar med el, och har stora borstar som borstar golvet i stora cirklar, samtidigt som den ger ifrån sig vatten och rengöringsmedel. När skurmaskinen har gjort sitt för att golvet ska bli så rent som möjligt, suger den i dig allt vatten och rengöringsmedel. Kvar lämnar den efter sig ett skinande rent golv. På samma sätt fungerar en sopmaskin, som inte har vatten eller rengöring, utan som bara dammsuger upp skräp och damm. Den har också stora borstar som ser till att allt sådant som ligger på golvet kommer in i dammsugaren och tas upp av sopmaskinen.

Vill man kan man även bona golv

Skulle man vilja bona golvet samtidigt som man skurar det, kan man även det. Många golv behöver bonas för att det ska hålla för en längre tid, och att då bona golvet för hand om det handlar om stora ytor bör och kan inte göras för hand. Då måste man välja en maskin som kan göra det. De flesta stora städmaskiner, som en sopmaskin eller en skurmaskin, kan man hyra om man inte vill köpa en sådan.

15 Dec 2019