Städa kök

Ska man ha sopmaskin eller dammsugare för proffs?

Om man arbetar som proffs med städning av både företagslokaler, till exempel, eller om man arbetar med hemstädning, så behöver man rikigt bra städverktyg för proffs. Så vad är bäst egentligen? Duger det att komma dragande med en enkel dammsugare när man ska dammsuga på ett kontor som både har matta och vanligt plastgolv? Eller bör man ha en riktig sopmaskin för kontoret? Här reder vi ut vad som är viktigast.

Om man tar det som en tumregel att slitaget på golvet är det viktigaste; ju mer och större slitage, så behöver man en sopmaskin som motsvarar slitaget på golvet. Ju större slitage, som till exempel på ett golv som finns i en hotellfoajé, ett bibliotek, en affär eller på ett sjukhus där det är oerhört många som går på, så krävs det att man har en effektiv sopmaskin. Det finns större och mindre sopmaskiner som både suger upp allt damm och smuts och som samtidigt rengöra golvet med rengöringsmedel och vatten.

Don efter slitage

Proffs behöver sopmaskin

Dammsuger du ett golv hemma hos någon, där endast famljen går på golvet, så behöver du endast en dammsugare. Visserligen är det ju bäst att använda en effektiv dammsugare, eftersom  det är viktigt att få upp allt damm, vid en vanlig hemstädning. Vill du vara riktigt säker på att få upp allt damm som kan finnas på golvet hemma hos någon, så kan du använda en vanlig golvmopp. De är mest effektiva på att få upp och bort allt damm. Men ska du städa i ett trapphus, duger det inte med en dammsugare för att få bort allt smuts. Till det behöver du en riktig sopmaskin, som både sopar upp all grus och sand, men som samtidigt moppar golvet med rengöringsmedel och vatten.

Sopa utomhus

Skulle du händelsevis behöva rengöra utomhus, kan du behöva en större sopmaskin. Här behöver man gå efter yta; ju större yta som du behöver rengöra, desto större sopmaskin kommer du att behöva. Säg att du ska rengöra en gata, så behöver du en riktig sopbil, men om du endast ska rengöra en innergård, behöver du ingen sopbil, utan en vanlig sopmaskin som suger in allt som är smutsigt på ytor där barn ska leka eller människor gå på. Det finns ju ytor som till exempel mitt på gågator som behöver rengöras. Då kan man inte köra med sopbilar, utan kanske bara kan köra en lagom stor sopmaskin. De finns både att köpa eller hyra för företag.

5 Dec 2019