Städa kök

Smarta städtips

Städning är långt ifrån en favoritsysselsättning för många. Men det finns mycket man kan göra för att göra städningen enklare, och kanske till och med roligare. Om man nu inte vill låta en städfirma göra jobbet. Här får du våra bästa städtips.

Släpp inte in smutsen

En bra dörrmatta kommer att bespara dig mycket städande. Kombinera detta med en gångmatta i hallen som samlar upp så mycket under-sulorna-smuts som möjligt. Då har du tagit ett bra första steg mot ett mer lättstädat hem.

Smart förvaring

Bra förvaringsmöjligheter underlättar städandet en hel del, så se till att införskaffa korgar och lådor som du gillar. Om alla småprylar hållas samlade blir det betydligt enklare att städa. Man kan dela upp rum för rum. Ett par exempel:

Sovrum – Här är det smart att ha en tvättkorg istället för att slänga smutsiga kläder på golvet.

Badrummet – skaffa en korg där du lägger allt du behöver till hårttvättningen.

Hallen – vem har inte stökigt i hallen? Här rekommenderar vi att man ställer några rejäla korgar för förvaring (självklart behövs även skåp i hallen).

Vardagsrummet – varför inte en snygg flätad kort där du kan lägga dina tidningar?

Det ska vara kul att städa!

Nja, kul kommer det kanske aldrig bli, men du kan i alla fall se till så att det blir mindre stressigt och frustrerande att städa. Planering är viktigt – se till så att du har tid att göra jobbet ordentligt. Att ha på musik man gillar under städningen är något som många uppskattar. Se till att du kan ta trevliga drickapauser, med kaffe, läsk, vatten, juice, eller till och med ett glas vin. Ett annat knep är att belöna sig själv efter städningen, med till exempel ett varmt bad eller med  några timmar i soffan med favorit-TV-serien.

Var organiserad

Är du organiserad när du städar kommer det att gå betydligt enklare och snabbare. Ha en plan för vad du ska göra och i vilken ordning du ska göra det; vilket rum du ska börja med och vad du ska göra där och så vidare. Att ha ett detaljerat veckostädningschema som man följer är en stor hjälp.

Använd bra produkter

Har du rengöringsmedel, moppar, trasor av hög kvalitet kommer det att göra städjobbet betydligt enklare. Ett överkurstips är att köpa ett verktygsbälte som hantverkare har och fylla det med städprylar.

Snabbstädning

I de allra flesta fall räcker det med en kvart för att få ett hem någorlunda presentabelt, om man nu skulle ha råkat städa inför middagsbjudningen. Så här gör du steg för steg:

Röj undan i hallen så att dina gäster kan hänga av sig sina kläder.

Gå vidare till badrummet. Här torkar du av handfaten och gör en snabbspolning och röjning för att få bort det värsta. Sedan är det förstås bra om du har en ren och fräsch gästhandduk som du kan hänga upp.

Börja i hallen. Röj undan så att gästerna har plats att hänga sina kläder.

Fortsätt i badrummet - torka snabbt av handfaten, spola och röj undan det värsta. Häng upp en fräsch gästhandduk.

Sovrummen ska väl knappast dina gäster vara inne i, så där räcker med att du stänger dörrarna. Är det riktigt illa kan du till och med låsa.

I vardagsrummet gör du en snabbresning och lägger ner prylar du vill ha undan i kassar. Kassarna kan sedan ställas undan i något skåp, eller varför inte bakom soffan?

Mer än så behövs egentligen inte. Om det inte är svärmor som kommer på besök förstås…

30 Jun 2017