Städa kök

Städning populärt som företagsämne

Ända sedan RUT-avdraget infördes som möjliggjorde för privatpersoner att dra av på sin inkomstskatt för arbetskostnader när man har anlitat, till exempel, städningstjänster har branschen ökat mer eller mindre explosionsartat. Alltfler har insett fördelarna med att anlita ett städbolag som kommer hem till dem och städar hemmet. 

Pigdebatten har tystnat

Annat var det för mer än 25 år sedan när ledande socialdemokratiska politiker ansåg att företag som erbjöd hushållsnära tjänster skulle liknas vid pigor, som arbetade för knappt någonting under 1800-talets senare och 1900-talets första hälft i våra svenska hem. Många var rädda för att städföretagen skulle bli andra sortens pigor, men så blev det alltså inte, även om kvinnor dominerar i branschen. 

En kvinnodominerad bransch

Sedan reglerna infördes under 2009 har tusentals företag startat och flera fortsätter starta sedan fler tjänster har införts med rätt att dra av i RUT-avdragen. Bland annat handlar det om data- och IT-tjänster, trädgårdsarbete, barnpassning, alla sorts flyttjänster, kläd- och textilvård, hemtjänster, reparation av vitvaror, snöskottning och städning (som förut). Den som är under 65 år får dra av som mest 25.000 kronor per år och person, medan den som är över 65 får dra av maximalt 50.000 kronor per år och person.

Hemstädning är populäraste tjänsten

Den tjänst som har ökat mest är tjänster som gäller hemstädning. Den har de flesta velat ha då man har insett de stora fördelarna med den. Stressade familjer som inte hinner städa får dra av som mest 25.000 kronor per person. Även hyresgäster kan utnyttja städtjänster, till skillnaden mot tidigare år. Bor man till exempel i Uppsala kan man alltså anlita en städfirma som kommer hem antingen på regelbunden basis, då man bestämmer dag och tid då städfirman kan komma hem och städa åt en. Eller så kan man bestämma en gång i månaden, eller någon enstaka gång, som till jul, påsk och så vidare.

Så hittar du hemstädningsföretag att anlita

Bor man i Uppsala finns det minst 10-tal företag som man kan anlita. Vilket ska man välja? Om du inte känner till någon bra städfirma på egen hand, kan du alltid börja med att googla hemstädning Uppsala. Då borde Google föreslå några sådana företag som arbetar i Uppsala. VÄlj då någon som du tar kontakt med och be om offert och referenser. Välj då den som verkar mest seriös och som verkar ta arbetet på allvar. Läs mer här om du är intresserad av ett företag som utför hemstädning i Uppsala.

24 Apr 2018