Städa kök

Trippel dubblering för Rut i Moderaternas budget

Visste du att dagens regering har tripplat möjligheten för Rut-avdragen? I höstas röstade riksdagen igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019. I den dubblerades möjligheterna för Rut-avdrag med det tredubbla. Så istället för att göra avdrag för högst 25.000 kronor per år och per person kommer vi nu att kunna göra avdrag för 75.000 kronor per år och per person. Vi gissar att detta kommer till att leda till 1) alltfler kommer att anlita fler hushållnära tjänster och 2) alltfler företag kommer att slå sig in på banan och konkurrera om jobben på marknaden. Med denna ökning av Rut-advragen kommer det också finnas utrymme för fler företag.

Den tjänst som ökat mest är hemstädning

Allra mest populär har hemstädningen varit. Bara under 2017 gjordes det avdrag för minst 1 miljard kronor, och hittills har vi inte sett någon minskning på efterfrågan på den tjänsten. Det är alltså mest populärt att anlita hemstädning av våra hem. Och vi anser inte det är konstigt alls, med tanke på alla stressade småbarnsföräldrar och alltfler äldre som bor hemma trots att de egentligen behöver bo på vårdhem eller servicehus. Med 75.000 kronor i avdragsgill subvention kan många få skinande och blanka hem. Det ser vi fram emot.

Välj rättvist och ansvarstagande hemstädningföretaget

Här listar vi några kriterier som vi tycker är viktiga när det kommer till att välja mellan ett 100-tal hemstädningsföretag i Stockholm och ett 10-tal som utför hemstädning i Nacka i Stockholm. Här tycker vi det är viktigt att det inte är företag som utnyttjar sin personal eller som brister i att betala sina skatter och arbetsgivaravgifter. Då bidrar man ju som privatperson till att gynna fuskande och oseriösa städföretag.

Välj därför enligt följande kriterier:

  1. Städföretag som har kollektivavtal för sina städare. Det innebär att skulle det hända att någon av dem blir sjuka, får de sjukersättning, företaget betalalar deras pensioner dagen som de blir gamla och inte kan arbeta längre.
  2. Städföretag som har egen ansvarsförsäkring. Skulle det hända – och en olycka händer så lätt, då ska inte kunden betala för det som händer. Det ska städföretaget betala. Allt kan ju hända när någon annan kommer hem till dig och det ska inte du råka ut för.
  3. Städföretaget ska ha F-skattsedel och betala sina skatter, som alla andra.
  4. Ha en rimlig offert. Det ska ju inte kosta hur mycket som helst att få en hemstädning.
  5. Ha goda referenser. Det är ju tyvärr inte alla som sätter en ära i att göra ett så bra jobb som möjligt. 
10 Feb 2019